Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Forse daling starterslening woningzoekers

10-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
euro_74.jpg
Het aantal gemeenten dat beginnende woningzoekers een starterslening biedt, neemt flink af. Sinds 1 juni kennen nog maar 143 gemeenten een dergelijke regeling. Op 1 januari ging het nog om 194 gemeenten, blijkt uit een onderzoek bij de gemeenten die aan het begin van het jaar nog een dergelijke regeling hadden, zegt StartEasy.nl, een onafhankelijk informatieplatform voor startende woningzoekers.
Door geldgebrek stopte de overheid halverwege 2010 met de startersregeling. Veel gemeenten hebben de regeling toen uit eigen zak betaald, maar hebben nu ook te weinig geld. Uit het onderzoek blijkt dat tientallen gemeenten binnen enkele maanden extra budget in de regeling moeten stoppen, omdat het gemeentelijk fonds uitgeput raakt. Veel gemeenten hebben al aangegeven dat niet te doen en te stoppen met de regeling.
Een aantal gemeenten stopt ook omdat er te weinig belangstelling voor is; vaak door de strenge regels en door tekort aan aanbod in de prijsklasse voor starters.
Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) krijgen starters het steeds moeilijker. ,,De criteria voor een lening zijn steeds strenger geworden. We weten dat heel veel starters daardoor afhaken'', aldus een woordvoerder. Hij zei van de overheid een visie te verwachten. ,,Maar de woonvisie van minister Piet Hein Donner is er nog steeds niet.''
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!