Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Flexwerker krijgt minder uitkering bij ziekte

04-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zakenmannen_01.jpg
Flexwerkers krijgen voortaan minder lang een uitkering wanneer ze ziek worden. De Tweede Kamer stemt donderdag waarschijnlijk in met een wetsvoorstel van minister Henk Kamp van Sociale Zaken om de regeling voor deze groep te versoberen. Dat bleek dinsdag tijdens een debat met de minister.
Duur ziekteuitkering
De duur van de ziekteuitkering voor flexwerkers is nu nog 2 jaar, net als bij werknemers met een vast contract. Straks wordt de termijn waarop zij een uitkering ontvangen die gebaseerd is op het laatstverdiende loon bepaald door het aantal gewerkte jaren. Daarna volgt een veel lagere uitkering, gebaseerd op het minimumloon.
Prikkel tot opnieuw beginnen
Volgens Kamp is de maatregel nodig omdat er bij flexwerkers geen prikkel bestaat om snel weer aan de slag te gaan nadat ze ziek zijn geworden. Zij krijgen hun uitkering namelijk van uitvoeringsinstantie UWV, terwijl bij vaste krachten de werkgever het loon moet doorbetalen. Die is er bij gebaat dat de werknemer zo snel mogelijk weer aan de slag gaat. In de praktijk blijven flexwerkers veel langer ziek en raken ze sneller arbeidsongeschikt dan vast personeel.
'Asociaal'
PvdA en SP vinden het wetsvoorstel van Kamp asociaal, net als de FNV. Maar de minister toonde zich niet onder de indruk van de kritiek. Hij verweet de SP dinsdag dat zij een ,,rokende puinhoop’’ maakt van de sociale zekerheid met haar passieve opstelling.
Contract
PvdA en SP hebben dinsdag een initiatiefwet ingediend die ervoor moet zorgen dat werknemers met een tijdelijk contract een vast contract krijgen. Volgens de twee partijen vindt er nu ,,valse concurrentie op arbeidsvoorwaarden’’ plaats.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!