Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Europeanen minder vaak op reis

28-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vakantie_36.jpg
De reislust van Europeanen is sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 afgenomen. Het aantal vakantiereizen bleef sindsdien nagenoeg stabiel, terwijl het aantal zakenreizen met 11 procent daalde.
Cijfers
Dat blijkt uit cijfers die het Europese statistiekbureau Eurostat donderdag heeft gepubliceerd. Tussen 2006 en 2008 was juist sprake van een stevige groei. Europeanen gaan ook gemiddeld korter op reis. Zij geven wel iets meer geld uit.
Een miljard vakanties
De inwoners van de Europese Unie waren vorig jaar samen goed voor ruim 1 miljard vakanties en 165 miljoen zakenreizen. Nederlanders namen ruim 30 miljoen vakantiereizen voor hun rekening, 3 procent meer dan in 2008. Het aantal zakelijke tripjes door Nederlanders is niet bekend.
Nederlanders
Nederlanders gaan veel vaker dan gemiddeld naar het buitenland op vakantie. Minder dan de helft (48 procent) van de plezierreisjes werd vorig jaar in eigen land doorgebracht, terwijl dit gemiddeld voor heel Europa meer dan driekwart was. Het aandeel buitenlandse reizen lag wel een stuk lager dan in 2004, toen Nederlanders in 62 procent van de gevallen over de grens vakantie vierden.
Benelux
Ook de bewoners van de andere Beneluxlanden gaan het liefst naar het buitenland. Belgen brengen slechts ruim een kwart van hun vakanties door binnen de eigen landsgrenzen, Luxemburgers zelfs minder dan een half procent. Verder vieren alleen de Slovenen (44 procent) minder vaak dan Nederlanders vakantie in eigen land.
Honkvast
Roemenen, Spanjaarden en Portugezen zijn van alle Europeanen het meest honkvast. Zij brengen meer dan 90 procent van hun vakantiereizen in eigen land door.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!