Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Eten en drinken niet veel duurder geworden

11-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
voedsel.jpg
Eten en drinken zijn de afgelopen 10 jaar veel minder in prijs gestegen dan andere artikelen. Voedingsmiddelen werden 9 procent duurder, terwijl de inflatie in deze periode ruim 18 procent bedroeg. Dat blijkt uit een analyse van ING Economisch Bureau, die donderdag is gepubliceerd.
Kleine stijging
Een huishouden geeft maandelijks gemiddeld 300 euro uit aan voedingsmiddelen, zegt ING. Dat is 10 procent van het totale budget. Vlees, vis, melk, kaas, eieren, olie, boter, fruit, groente en aardappelen zijn nu allemaal circa 10 procent duurder dan in 2001. Suiker, zoetwaren en ijs kosten nog net zo veel als toen. Brood werd 15 procent duurder.
De voedselprijzen in de winkel zijn de laatste jaren wel sneller gestegen door de oplopende voedselprijzen op de wereldmarkt. Maar de winkeliers berekenden de kosten maar voor een deel door, mogelijk uit angst klanten kwijt te raken. Door de economische tegenwind letten consumenten extra op de prijs.
Concurrentie
Ook de felle concurrentie tussen supermarkten zet volgens ING Economisch Bureau een rem op de prijsstijgingen. De supermarkten profiteerden er bovendien van dat de loonkosten door de economische teruggang minder stegen. ANP

Meer over:

eten, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!