Dure zorg, maar wel goed
28-02-2012
• leestijd 1 minuten
Ondanks dat hun zorgsysteem duur is, zijn Nederlanders er tevreden over. Commonwealth Fund, een organisatie die zorgsystemen in de hele wereld bestudeert, heeft dit geconcludeerd uit een onderzoek. Burgers in dertien verschillende landen werden geïnterviewd door de organisatie, hieronder vielen de landen Groot-Brittanië, de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Nederland.
Tweede plaats
Nederland staat op de tweede plaats als het aankomt op tevredenheid over het eigen zorgsysteem. Geld wordt door maar weinig patiënten (10 procent) als een barrière gezien om het ziekenhuis een bezoek te brengen. Op de eerste plaats staat Engeland.
Geld
Relatief veel geld van de Nederlandse staat gaat naar de zorg. De gezondheidszorg ontvangt 12 procent van het bruto Binnenlands product. Als het hierop aankomt, is er maar één land die meer uitgeeft en dat is de VS, die geeft 17,4 procent uit aan de gezondheidszorg. Uit onderzoek blijkt dus dat we het één na duurste land zijn, de gemiddelde Nederlander geeft 3.670 euro uit aan zorg.
Waardering
De waardering onder de meeste Hollanders is groot voor onder meer het feit dat de mogelijkheid er is om op dezelfde dag nog bij een dokter terecht te kunnen. Met medische fouten hebben niet veel mensen te maken gehad en ook zijn er weinig doden te wijten aan slechte handen van een arts, namelijk 66 per jaar. Frankrijk en Australië hebben met respectievelijk 57 en 55 doden hier betere resultaten.
Bron:
Metro
&
Commonwealth Fund