Drugscontrole in het verkeer stap dichterbij
02-09-2009
• leestijd 2 minuten
Verkeersminister Camiel Eurlings wil drugscontrole in het verkeer doorzetten. De minister kondigde dat dinsdag rond middernacht aan in een brief aan de Tweede Kamer, maar die wil eerst in eigen kring overleggen voordat een debat met de bewindsman over zijn plannen plaatsheeft.
De drugscontrole in het verkeer komt woensdag dus niet aan de orde, als Eurlings met de fractiespecialisten praat over verkeersveiligheid. De regeringsfracties CDA en PvdA hebben nog kritische vragen.
De drugscontrole moet worden gedaan met een speekselonderzoek, dat eind vorig jaar drie maanden lang getest is. Een aanvullend bloedonderzoek en een aantal ,,coördinatietesten'' blijven volgens Eurlings nodig. De speekseltest kan nu namelijk nog niet het gebruik van alle drugs, bijvoorbeeld de partydrug GHB, vaststellen.
Eurlings laat verder in het buitenland onderzoek doen naar limieten voor drugsgebruik in het verkeer. Als daaruit blijkt dat het niet mogelijk is met maximale waarden te werken, wil hij een aanpak van een totaalverbod voor drugs in het verkeer. De Raad van Hoofdcommissarissen pleit voor zo'n beleid van 'zero tolerance en daarmee voor een strenger beleid dan bij alcohol. Een automobilist mag met een kleine hoeveelheid drank op wel rijden.
Het Trimbos-instituut, een kenniscentrum op het gebied van drugs en verslaving, had kritiek op het pleidooi van de Raad van Hoofdcommissarissen. De speekseltest zou onnauwkeurig zijn. Met de test kan bijvoorbeeld niet worden vastgesteld wanneer en hoeveel drugs zijn gebruikt, stelde een onderzoeker van het instituut.
De Tweede Kamer, onder aanvoering van Eurlings' eigen CDA, pleit al langer voor een strenge aanpak van drugs achter het stuur. CDA-fractiewoordvoerder Sander de Rouwe wil nog steeds een totaalverbod. Het is de bedoeling het wetsvoorstel medio 2010 naar de Kamer te sturen, schrijft Eurlings mede namens collega Ernst Hirsch Ballin van Justitie. De Rouwe wil dat de test in 2010 ingevoerd wordt, zoals de minister volgens hem beloofd heeft. Nederland loopt toch al achter op landen als Frankrijk, Duitsland en Italië die de drugstest al hanteren, en België, waar de invoering van wetgeving vergevorderd is.
ANP