Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Drieduizend telefoontjes voor steunpunt ANWB

27-07-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1014972.jpg
Het steunpunt van de ANWB in Lyon heeft dit weekeinde ongeveer drieduizend telefoontjes gehad van Nederlandse vakantiegangers die onderweg naar hun vakantiebestemming hulp nodig hadden. Dat heeft een woordvoerster van de organisatie zondag laten weten. Het ging vooral om mensen die pech kregen met hun auto.
Zaterdag hadden de medewerkers van het steunpunt de drukste dag met een kleine tweeduizend hulpverzoeken. Zondag kwamen er daar nog eens duizend bij. ,,We hebben de handen vol gehad. Maar we waren er natuurlijk op voorbereid'', aldus de zegsvrouw. Veel vakantiegangers reden zich zaterdag vast in ellenlange files in Frankrijk, vooral op de wegen richting het zuiden. Frankrijk is nog altijd veruit de favoriete vakantiebestemming van Nederlandse vakantiegangers. Door het steeds optrekken en stilstaan raakten veel motoren oververhit.
Zaterdag stond aan het begin van de middag in totaal zo'n 450 kilometer aan files op de Franse wegen, zei de ANWB. Op het drukste moment stond het verkeer vast over in totaal zo'n 500 kilometer. In Frankrijk moet de grootste drukte nog komen. Volgende week is het 'zwarte zaterdag'.
Ook Schiphol had te maken met een van de drukste weekeinden van het jaar, maar dat verliep voor zover bekend zonder grote problemen. Vrijdag had de luchthaven al te maken met de drukste dag van het jaar met lange rijen voor de incheckbalies en ook bij de paspoortcontrole. Die laatste rijen waren er zaterdag en zondag door de inzet van onder andere meer personeel nagenoeg niet. ,,We hebben de wachttijd bij de paspoortcontrole gereduceerd tot enkele minuten'', aldus een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee zaterdag.
Op de Nederlandse wegen was het zaterdag overigens ook opvallend druk, al vielen de filelengtes in het niet bij die in Frankrijk. De ANWB turfde aan het begin van de middag dertien files met een totale lengte van 50 kilometer. Het recreatie- en vakantieverkeer kampte onder meer met ongelukken, zoals op de A27 tussen Utrecht en Gorinchem ter hoogte van Noordeloos. Daar stond een file van 8 kilometer.
Overigens liet de ANWB dit weekeinde weten deze zomer zelf 1400 huurauto's in te zetten voor Nederlanders die in Europese vakantielanden autopech krijgen. Normaal gesproken regelen de steunpunten van de organisatie ter plekke vervangend vervoer. Nu heeft de ANWB echter auto's gehuurd in Nederland en die over heel Europa verspreid. Reden is dat het momenteel moeilijk is om in de landen zelf voertuigen te krijgen. Door de economische crisis is het aantal huurauto's daar flink afgenomen. Lokale bedrijven zouden minder geld krijgen van banken om voor het hoogseizoen extra vierwielers aan te schaffen.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!