Dijksma wil misstanden in slachthuizen horen
05-09-2013
• leestijd 2 minuten
Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) wil van keurmeesters horen wat ze aan misstanden meemaken in slachthuizen. Ze mogen hun verhaal anoniem doen.
Dijksma wil ook spreken met vertegenwoordigers uit de vee- en vleessector. Aanleiding zijn berichten dat veel vlees uit slachthuizen poepbacteriën als E.coli bevat doordat de darmen van de geslachte dieren kapot worden geprikt en de inhoud ervan op het vlees terechtkomt. In een reportage van het televisieprogramma Zembla, dat donderdag wordt uitgezonden, zegt een van de keurmeesters van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector dat er mest zit op ongeveer 60 procent van de karkassen.
De Tweede Kamer heeft de staatssecretaris om opheldering gevraagd. Ook het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel is ,,geschrokken’’. Slachterijen en vleesverwerkers wilden nog niet reageren, maar wachten eerst ,,de feiten'' uit de uitzending af. Incidenten kunnen volgens de sector nooit helemaal worden uitgesloten, maar volgens een woordvoerder zijn er nog helemaal geen bewijzen dat er darminhoud van dieren op het vlees terechtkomt.
Voedselwaakhond Foodwatch twijfelt daar echter niet over. Volgens de organisatie is poep op vlees een consequentie van het systeem dat door de industrie zelf is ontwikkeld om zo goedkoop mogelijk te produceren.
Officieel moeten slachterijen de mest ruim wegsnijden van de rest van het vlees, maar dat zou in de praktijk niet gebeuren. In plaats daarvan zou het met water worden weggespoeld of worden afgeveegd.
Dijksma kondigde dinsdag maatregelen aan om de situatie in slachterijen te verbeteren. Voedselveiligheid, diergezondheid, dierenwelzijn en onze exportpositie moeten volgens de staatssecretaris beter worden gewaarborgd. Er zullen eerder boetes worden opgelegd. Slachthuizen van waaruit dierenartsen en assistenten worden geïntimideerd, worden bovendien stilgelegd.
CDA-europarlementariër Esther de Lange, die namens het Europees Parlement voedselfrauderapporteur is, maakt zich grote zorgen over misstanden in de vleesverwerking. ,,Er worden moedwillig risico’s genomen met de volksgezondheid ten behoeve van financieel gewin. Daar moet keihard tegen opgetreden worden. Er is een cultuuromslag nodig bij onze controlediensten; geen standaardlijstjes afvinken maar actief opsporen van rotte appels'', aldus De Lange.