Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Digitalisering leidt niet tot meer dierenwelzijn

19 jun 2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
koe boerderij gechipt 930x520
Robots en slimme sensoren in de veehouderij zorgen dat boeren efficiënter kunnen werken. Maar de digitalisering van het boerenbedrijf leidt niet tot meer dierenwelzijn, terwijl ook dat de belofte is. Dat stelt de Raad voor Dierenaangelegenheden, een adviesorgaan van de regering, volgens Trouw in een rapport.
De digitalisering van de veehouderij, die zo’n 25 jaar geleden begon, zou bijdragen aan een duurzamere manier van werken op het boerenbedrijf. De Raad voor Dierenaangelegenheden plaatst kanttekeningen bij die bewering. Machines verzamelen allerlei gegevens over de dieren, maar dat veehouders hierdoor beter voor hun dieren gaan zorgen, is volgens het rapport niet bewezen.

'Smart farming'

Het meten van temperatuur en luchtvochtigheid in stallen is gemeengoed geworden, net als het gebruik van stappen­tellers. Andere voorbeelden van 'smart farming' zijn sensoren die registreren hoe actief dieren zijn. Als een dier langdurig stilligt of weinig beweegt, is het mogelijk ziek. De veehouder krijgt dan een seintje.
Bronnen: ANP en Trouw

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

ioannes
ioannes29 jul 2019 - 16:05

Veehouders zijn dan ook per definitie winst gerichte ondernemertjes.. .