Delen van energie via slim buurtnetwerk
15-01-2013
• leestijd 2 minuten
Nu krijgen we stroom van een centrale, maar in de toekomst gaan we steeds meer zelf energie leveren met zonnepanelen. Ook gaan we anders stroom gebruiken omdat we bijvoorbeeld elektrische auto's op willen laden. Meerdere huizen in een wijk kunnen hun energie met elkaar delen. Dit noem je een slim netwerk, een smart grid. In het Groningse plaatsje Hoogkerk doet KEMA een proef met 25 huizen waarin dit vast wordt uitgeprobeerd.
Voorbeeldopstelling
In een gebouw van KEMA in Arnhem hebben ze een grote tafel gemaakt waarop zo'n smart grid met al zijn energiestromen kan worden nagebootst.
Over twintig jaar hebben veel meer mensen een elektrische auto. Ook komen er nieuwe energiezuinige verwarmingssystemen die op een andere manier stroom gebruiken. Om ervoor te zorgen dat de stroomvoorziening daar straks klaar voor is moet het netwerk aangepast worden, ook omdat er straks meer lokaal opgewekte wind- en zonne-energie is.
Pieken verdelen
Nu gebruiken we de meeste stroom in de ochtend en de avond, maar de zon schijnt dan vaak niet en windenergie is onvoorspelbaar. Als we optimaal gebruik willen maken van de lokaal opgewekte stroom uit wind en zon, dan moeten we onze energieconsumptie gelijkmatiger over de dag verdelen.
Hoe werkt het in de praktijk?
Tijd om de theorie van de tafel te verlaten en een kijkje te nemen in Groningen. Kassa Groen kijkt mee bij de familie Zuidema. Sommige huishoudens die aan de proef meedoen hebben zonnepanelen, maar Zuidema produceert energie met een een nieuwe slimme CV-ketel die ook stroom op kan wekken.
Korting op stroom
Om het systeem aantrekkelijk te maken wordt groen gedrag beloond met korting. Als er veel aanbod is van groene stroom, als de zon schijnt of als het waait, dan zakt de prijs. Het slimme systeem koopt dan stroom van de buren of van de lokale windmolen om de auto op te laden of om je was te doen. De eerste resultaten van de proef zijn inmiddels binnen en die vallen niet tegen.