Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Dekkingsgraad pensioenfondsen verbeterd in augustus

1 sep 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nabestaandenpensioen geld sparen 1127
De financiële positie van pensioenfondsen is verbeterd. De gemiddelde dekkingsgraad kwam in augustus uit op 96 procent, tegen 93 procent in juli. Dat is het gevolg van een rentestijging, maar ook van het verdere herstel van de aandelenmarkt, stelt onderzoeksbureau Aon vast.
Een dekkingsgraad van 96 procent betekent dat de fondsen voor elke euro aan toekomstige pensioenverplichtingen door de bank genomen zo'n 96 cent in kas hadden. Daarmee zouden ze voldoen aan de tijdelijk versoepelde minimumgrens van de overheid. Die staat op 90 procent. Als de graadmeter daar eind van dit jaar onder zit, moet er gekort worden.

Rente en beleggingen

Augustus was een goede maand voor de financiële markten en de vijfde opeenvolgende maand waarin het herstel doorzette. Pensioenfondsen profiteerden niet alleen van het resultaat op hun beleggingen, maar ook van de oplopende rente. Die liep iets op vanwege tekenen van voorzichtig economisch herstel.

Balans opgemaakt in december

Volgens Aon blijft het de vraag of alle pensioenfondsen uit de gevarenzone zijn aan het eind van het jaar. Met een gemiddelde dekkingsgraad van 96 procent komen de meeste fondsen uit boven de 90 procent. Toch kan het zijn dat er nog pensioenfondsen onder de grens van 90 procent blijven steken. Die fondsen moeten dan mogelijk aan het eind van het jaar beperkte kortingen doorvoeren. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar