Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

De Maand van het Budget: besparen op je eten

8 apr 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
De maand van websitee
De eerste week van De Maand van het Budget zit er op! Als het goed is staan de inkomsten en uitgaven inmiddels op een rij en is het tijd voor een aantal bespaartips. Deze week: besparen op je eten!
Kliekjeskoningin
Daisy Scholte, auteur van het boek Koken met Restjes , heeft speciaal voor De Maand van het Budget een weekmenu opgesteld. In het weekmenu vind je een prijsoverzicht van het Nibud, waarin staat wat je per persoon per dag minimaal kunt uitgeven aan eten en drinken. Daisy heeft een weekmenu opgesteld dat is ingericht om zo duurzaam mogelijk te koken. De spelregels voor budget-koken kun je hier lezen.
Boodschappentips
Maar Daisy’s tips beperken zich niet tot de keuken. Ook geeft zij tips voor in de supermarkt. Zo raadt zij aan om ’s ochtends een foto te maken van de koelkast, zodat je weet wat je in huis hebt. Daarmee voorkom je de aankoop van dubbele producten. En als je dan in de supermarkt bent, koop dan geen voorverpakte groenten maar maak alles vers. Dat is goedkoper, en alles wat je overhoudt kun je de volgende dag weer gebruiken voor iets anders.
Toeslagen aanvragen
Ook gaan we deze week in gesprek met Nadja Jungmann, lector schulden en incasso aan de Hogeschool Utrecht. Zij geeft de tip al je vaste lasten na te gaan; is de verzekering die je hebt nog steeds goed, of kun je een goedkopere variant vinden? Ook raadt ze aan na te gaan of je wel alle toeslagen ontvangt waar je recht op hebt. Met een handige tool van het Nibud kom je daar zo achter. Deze tool vind je hier .
Ook meedoen?
Wil je ook meedoen met De Maand van het Budget? Dat kan! Meld je aan bij onze Facebookpagina of stuur een mail naar demaandvan@vara.nl Succes!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

frans56
frans5611 apr 2017 - 11:23

Hier mijn tip. Maak een boodschappenlijstje.  Splits dat lijstje vervolgens in meerdere lijstjes uit, naar gelang hoeveel supermarkten er binnen fietsafstand zijn, (bij mij zijn er dat 4) en maak voor iedere supermarkt een ander lijstje. Nu aan de hand van wat er bij wie in de aanbieding is. Neem vervolgens 1 lijstje mee naar supermarkt 1 en streep door wat U al heeft, Breng dit naar huis en fiets vervolgens naar supermarkt 2. etc.als U hier een wekelijkse gewoonte van maakt, kunt U veel besparen.  Nog een tip:  In veel supermarkten staat een koffiehoek met gratis koffie.Even uitrusten van het fietsen, gezellig praatje maken met een buurtgenoot daar, en op naar de volgende supermarkt.

Jean Festraets
Jean Festraets8 apr 2017 - 23:05

Beste,Voor wie te weinig inkomsten heeft om al de levensnoodzakelijkheden te kopen, is deze informatie van "KASSA" aan te raden, waarvoor dank. Jean.

1 Reactie
korenbloem2000
korenbloem20009 apr 2017 - 13:50

De meeste mensen ie in zo`n situatie weten dit wel en zijn vaak door schade en schande "wijs" geworden......