Cultureel Nederland gaat massaal schreeuwen
19-11-2010
• leestijd 2 minuten
Honderden culturele instellingen gaan zaterdag massaal protesteren tegen de aangekondigde bezuinigingen van het nieuwe kabinet op kunst en cultuur. Op pleinen en straten in meer dan zestig steden komen bezorgde artiesten, kunstenaars, dansers, festivalgangers, museabezoekers, musici en cultuurminnaars bij elkaar om luidkeels 'te schreeuwen om cultuur'.
De afgelopen weken hebben vele culturele instellingen en steden zich aangesloten bij de landelijke protestmanifestatie Nederland Schreeuwt om Cultuur. Vanaf het middaguur tot middernacht zullen verspreid over heel Nederland mensen van zich laten horen, van Middelburg tot Den Helder en van Groningen tot Maastricht.
De regering kort ruim 20 procent op het budget voor kunst en cultuur en verhoogt de btw op beeldende kunst en kaartjes voor concerten en voorstellingen van 6 naar 19 procent. ,,Dat is geen bezuinigen, dat is moedwillig slopen van iets waar het gros van de Nederlanders van geniet en waar alle Nederlanders van profiteren'', aldus de organisator van de protestactie.
De manifestaties worden opgeluisterd door muziek, dans, toneel, beeldende kunst en een leger van bezorgde BN'ers, die in toespraken zullen ageren tegen de plannen van de regering.
Zo zullen bekende Nederlanders op het Ajaxbordes van de Stadsschouwburg in Amsterdam in 1 minuutstatements laten weten hoe belangrijk cultuur in hun leven is. Ivo Niehe, Cornald Maas en Roeland Fernhout behoren er tot de sprekers.
In Rotterdam wordt de haven ingezet bij de actie. Alle stoomfluiten van de boten in de Leuvehaven en omgeving laten tegelijkertijd een luid signaal horen ,,dat tot ver in de binnenstad te horen zal zijn''. Utrecht pakt uit met een massaal orkest op de Neude. De negende symfonie van Beethoven wordt vertolkt door duizend stemmen, een enorm orkest en het carillon van de Dom.
In Den Haag komen kunstinstellingen en publiek 's avonds bijeen in Theater aan het Spui, om te wijzen op het belang van 'kultuâââhh'. Daar zal om 23.59 uur een trompettist van het Residentie Orkest The Last Post spelen om duidelijk te maken dat de ,,cultuursector niet als een nachtkaars mag doven''.
Volgens de organisatie achter de manifestatie is dit pas het begin van de actie. Maandag komt er al een vervolg met een protestbijeenkomst in de Heineken Music Hall in Amsterdam.
ANP