Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consumentenbond: verbod op stiekeme medicijnreclame

01-09-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4003404.jpg
De Consumentenbond pleit voor een verbod op zogeheten 'symptoomreclames' van de farmaceutische industrie. Die leiden tot onnodige medicalisering, stelde de Consumentenbond maandag.
De vereniging start op haar site een handtekeningenactie om reclames waarin medicijnfabrikanten ingaan op een kwaal om patiënten via een omweg toch aan een medicijn te krijgen, aan banden te leggen. De petitie wordt na afloop van de actie aangeboden aan minister Ab Klink (Volksgezondheid).
De belangenbehartiger voor consumenten start de petitie naar aanleiding van het televisieprogramma TROS Radar, waarin de redactie stelde dat medicijnfabrikanten het verbod op reclame handig omzeilen.
Door de commercials op radio, televisie en internet gaan mensen massaal met onschuldige problemen, bijvoorbeeld schimmelnagels, naar de huisarts. Dat kost veel geld en tijd. Tijd die beter besteed kan worden aan patiënten met acute problemen of aandoeningen, vindt de bond. ,,Als je echt last hebt van die schimmelnagel, ga je toch wel naar de huisarts'', aldus directeur Bart Combée. Hij noemt de symptoomreclames ,,puur reclame, geen voorlichting''.
De vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland, Nefarma, bestrijdt dat medicijnfabrikanten media voor hun karretje spannen om zoveel mogelijk pillen te verkopen. ,,We mogen geen reclame maken. Maar we mogen wel informatie geven. En dat doen wij dan ook, bijvoorbeeld op internet. Het is schier onmogelijk om dingen te doen die niet mogen, gezien de richtlijnen en het toezicht. Maar het mag toch niet zo zijn dat we niet trots mogen zijn op de middelen die we maken?'', aldus Nefarma-directeur Michel Dutrée.
,,Patiënten zijn mondig genoeg om informatie op waarde te oordelen'', vindt Dutrée. ,,Stel nou: we verbieden alle informatie van de farmaceutische industrie. Dan krijgen we Koreaanse toestanden! Dan moeten websites afgesloten worden. De arts leidt de patiënt door het hof van informatie over kwalen en aandoeningen die bijvoorbeeld op websites als Google te vinden is. Wij werken van harte mee aan alle vormen van informatie.''
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!