Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Consumenten betalen 200 euro te veel aan onzuinige apparaten'

26-05-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4665002.jpg
Stichting Natuur en Milieu en de Consumentenbond zijn al jaren bezig energienormen en energielabels te verbeteren om zo geld en het milieu te besparen. Fabrikanten die achterblijven met hun producten, onthouden consumenten echter van goede informatie. Daarom roepen de stichting en de Consumentenbond consumenten op om een petitie te tekenen voor energiezuinigere apparaten.
Geld- en energiebesparing
Wanneer elektronica en huishoudelijke apparaten aan strengere energienormen moeten voldoen, levert dat de consument gemiddeld 200 euro per jaar op. Dit zeggen Stichting Natuur en Milieu en de Consumentenbond. Zij willen dat toekomstige Europarlementariërs zich ervoor inzetten dat apparaten met energielabel A moeten horen bij de 20% procent van meest zuinige apparaten. Is dit niet het geval, dan mag het label A niet gevoerd worden. De minst zuinige apparaten zouden niet eens de Europese markt op mogen.
Drie keer beter
Daarom roepen Stichting Natuur en Milieu en de Consumentenbond consumenten op een petitie te tekenen voor meer energiezuinige apparaten. Dit kan op: www.driekeerbeter.nl . Wanneer mensen de petitie tekenen, laten zij weten dat ze het milieu én geld willen sparen. Daarnaast is er ook een game op de website te spelen.
Europese Unie
De Europese Unie is wel bezig met de energienormen voor elektronica en huishoudelijke apparaten. Er wordt dit jaar een nieuw energielabel ingesteld. Natuur en Milieu en de Consumentenbond vinden dit onnodig. De huidige normen en labels zijn helder en werken prima, maar moeten wel aangescherpt worden. Aangescherpte regels zorgen ervoor dat er een beter onderscheid komt tussen apparaten en dat consumenten beter geïnformeerd worden. Nu zijn labels van sommige apparaten bijvoorbeeld tien jaar oud. Of de verschillen binnen het A-label bij koelkasten verschilt te veel. Dit moet en kan efficiënter.
Kijk voor meer informatie op: www.driekeerbeter.nl
Bron: Stichting Natuur en Milieu

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!