NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Consumenten besteden weer meer

22 nov 2017
  •  
leestijd 1 minuten
930x520_winkelstraat
Consumenten hebben in september 3,1 procent meer besteed dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is de hoogste groei na januari dit jaar. De stemming onder consumenten is in november onverminderd positief, en gelijk aan de maanden ervoor. Dat meldde het CBS.

Meer geld naar kleding en inrichting

Er werd vooral meer uitgegeven aan kleding, schoenen en woninginrichting. Aan voedings- en genotmiddelen besteedden ze daarentegen wat minder dan een jaar eerder. Verder is aan overige goederen ruim 5 procent meer besteed. Consumenten gebruikten meer gas dan in september vorig jaar, aldus het statistiekbureau. Dat hangt samen met het weer.

Vertrouwensindicator gelijk

De vertrouwensindicator bleef gelijk aan september en oktober staan op 23. Het oordeel over het economisch klimaat is iets minder positief. De koopbereidheid blijft gelijk.

2 procent meer naar diensten

Aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen gaven consumenten ruim 2 procent meer uit dan in september 2016. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.
Met 23 ligt het consumentenvertrouwen in november ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (min 3). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit op 36. Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 met min 41. ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!