Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consument loopt warm voor NHG-hypotheek

23-06-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4245086.jpg
Consumenten hebben grote belangstelling voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Dat merkten verschillende aanbieders van hypotheken maandag. Het kabinet verruimde vrijdag de regels rond de NHG om onzekere kopers op de woningmarkt te helpen. De Nederlandse woningmarkt zit in het slop sinds de kredietcrisis vorig jaar toesloeg.
,,Er wordt behoorlijk gebeld. Het zijn beduidend meer telefoontjes dan op een normale dag en ze gaan bijna allemaal over de NHG'', aldus directeur Ron Bavelaar van De Hypotheekshop. Een zogenoemde NHG-indicator van De Hypotheker op het internet werd in het weekeinde al door vierduizendmensen ingevuld. ,,Je ziet dat mensen zich oriënteren'', aldus commercieel directeur Bas Millenaar van deze aanbieder.
Volgens Bavelaar zijn de belangstellenden grofweg in drie categorieën in te delen. ,,De eerste heeft iets gehoord over de NHG en wil weten of hij er ook gebruik van kan maken. De tweede heeft net een hypotheek afgesloten en zegt: had ik dat maar geweten, dan had ik ook NHG gewild. De derde heeft net een offerte ontvangen waarin de nieuwe bepalingen rond de NHG niet zijn meegenomen en vraagt wat te doen.''
Vanaf 1 juli gaat de kostengrens van de Nationale Hypotheekgarantie omhoog van 265.000 naar 350.000 euro. Een voordeel daarvan is dat consumenten in veel gevallen een lagere hypotheekrente betalen. Een ander voordeel is dat een eventuele restschuld na gedwongen verkoop wordt kwijtgescholden. Dat gebeurt als iemand buiten zijn schuld in de problemen is gekomen, bijvoorbeeld door een echtscheiding.
De hypotheekaanbieders verwachten veel van de impuls van de overheid. Bavelaar: ,,Als dit deel van de huizenmarkt in beweging komt, heeft dat positieve gevolgen voor de rest. Er komen meer woningen vrij voor starters en ook de bovenkant van de markt kan zijn huis weer kwijt.''
Ook de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is hoopvol over de verruiming. ,,De NHG is een bewezen succes. Voor de crisis financierden minder dan de helft van de mensen hun huis met NHG-garantie. Nu is dat ruim 80 procent. In de markt van huizen van 265.000 tot 350.000 euro kan dit werken als een smeermiddel. In deze tijden hechten mensen toch veel waarde aan zo'n vangnet'', aldus NVM-voorzitter Ger Hukker.
De verruimde NHG kan echter niet als een absoluut wondermiddel worden beschouwd, stelt Hukker. ,,Er liggen niet opeens rijen kopers voor de deur bij onze makelaars. Mensen hebben natuurlijk nog steeds de schrik in de benen. Maar van de 25.000 woningen die in Nederland te koop staan in deze prijsklasse, denken wij wel dat er vijfduizend versneld verkocht worden. Of dat zo is, zullen we de komende maanden zien.''
De NVM denkt ook dat de nieuwe regels zullen leiden tot ,,het strategisch afstellen van de prijs'', aldus Hukker. Daarmee bedoelt hij dat veel huizen die qua prijs net buiten de nieuwe NHG vallen, door verkopers binnen de regeling zullen worden geprijsd.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!