Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Consument en zakenman mijden horeca

28-05-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
233054.jpg
De Nederlandse horecabedrijven hebben veel last van de economische crisis. De branche zag de omzet in de eerste drie maanden met 6,1 procent teruglopen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Het was de sterkste daling sinds het instituut begon met de metingen in 1993.
Cafés en hotels zagen de omzet met ongeveer 9 procent teruglopen. Bij restaurants daalden de inkomsten met bijna 6 procent. Veel horecabedrijven probeerden de omzetdaling te compenseren door de prijzen te verhogen. Gecorrigeerd voor dat effect, zagen de ondernemers de omzet in maart zelfs met 8,8 procent dalen.
Het CBS denkt dat horecabedrijven voelen dat consumenten voorzichtiger omgaan met hun geld. ,,Ze laten het vaker afweten als het gaat om luxe uitgaven, zoals uit eten gaan of naar een hotel. Je kunt thuis ook eten en slapen'', aldus econoom Michiel Vergeer van het CBS.
Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland herkent dat beeld. ,,De horeca merkt het als eerste als mensen de hand op de knip houden. Verder laat ook het zakelijk verkeer het flink afweten. Er worden veel minder congressen gehouden. Hotels in de Randstad hebben minder klanten'', stelde een woordvoerder.
CBS-econoom Vergeer denkt niet dat het rookverbod een grote rol heeft gespeeld bij de flinke omzetdaling bij cafés. ,,In het tweede kwartaal van vorig jaar daalde de omzet bij cafés ook al. En toen was er nog geen sprake van een rookverbod.'' Wel wijst hij erop dat cafés en restaurants de prijzen hebben verhoogd. Cafés vroegen gemiddeld 4,6 procent meer voor hun producten. ,,Dat is veel hoger dan de inflatie'', aldus Vergeer.
Koninklijke Horeca Nederland erkent dat sommige ondernemers de val van de omzet proberen te remmen door mensen meer geld te vragen voor hun producten. ,,Dat is zo, maar wij gaan daar niet over. Dat is aan elke ondernemer zelf om te beslissen'', stelde de zegsman. Volgens hem is het nog niet zo dat veel horecabedrijven personeel op straat moeten zetten of failliet dreigen te gaan.
ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor