Er zijn veel commerciële ticketbureaus die tegen woekerprijzen concertkaartjes doorverkopen. Wie een concertkaartje via internet koopt, betaalt vaak niet alleen veel te veel. Je loopt nu ook nog het risico dat het concert aan je neus voorbij gaat. 500 kaartjes voor het Il Divo-concert van 11 maart 2009 die door Rang1ticktes zijn doorverkocht, zijn ongeldig verklaard.
Massaal aangeboden concertkaartjes tegen woekerprijzen
Twee jaar geleden besteedde
Kassa
al aandacht aan de terreur van online ticketshops die door het opkopen van concertkaartjes nog meer schaarste creëren en zo de prijs gigantisch opdrijven. Ze doen het voorkomen alsof het concert is uitverkocht en het is vooraf vaak onduidelijk dat ze veel meer vragen dan de oorspronkelijke prijs.
Voor de consument is het heel lastig om uit te maken welk ticketbureau nou wel of niet deugt. Er zijn op internet talloze aanbieders die allemaal heel professioneel ogen. De gedupeerden die voor het concert voor Il Divo kaartjes zochten via internet, kwamen allen uit bij Rang1tickets. Dat bedrijf staat namelijk bovenaan bij de gesponsorde links op google. Rang1tickets bood de dure kaartjes zelfs al aan voordat de voorverkoop was begonnen. Via de officiële verkoopkanalen waren sowieso nog kaartjes te koop tegen de gewone prijs.
Het conflict tussen Rang1tickets en Mojo wordt nu onterecht over de rug van de concertgangers uitgevochten. Ook volgens ConsuWijzer moeten de gedupeerden zich wenden tot Rang1tickets, aangezien dat de partij is waarmee ze in zee zijn gegaan. Rang1tickets moet overgaan tot terugbetaling als ze de overeenkomst niet kunnen nakomen.
Mojo Concerts
De praktijken van de commerciële ticketbureaus zijn niet alleen in het nadeel van de consument. Het is vooral een doorn in het oog van de grootste concertorganisator van voornamelijk internationale artiesten, Mojo Concerts. Het bedrijf vindt namelijk dat als iemand recht heeft op extra inkomsten, dat de artiest is en niet de wederverkopers die het nu in hun eigen zakken steken.
Half december heeft Mojo 500 kaartjes ongeldig verklaard die Rang1tickets heeft doorverkocht voor het Il Divo-concert, aangezien Rang1tickets zich niet heeft gehouden aan de algemene voorwaarden die Mojo stelt. Een bedrijf mag maximaal acht kaarten voor één concert kopen om commerciële handel tegen te gaan. Verder mogen kaartjes niet worden doorverhandeld.
Mojo is in staat geweest om Rang1tickets aan te pakken, omdat ze alles met een creditcard hebben betaald. De andere commerciële wederverkopers werken met diverse stromannen en dan is het niet voor de rechter te bewijzen dat ze door een ticketbureau zijn opgekocht.
Het blijft niet bij deze ene actie wat Mojo betreft. Alle ticketbureaus die zich schuldig maken aan illegale doorverkoop, lopen een groot risico nu ze een nieuw verkoopbeleid hanteren. Per 1-1-2009 kunnen concertkaartjes alleen nog maar online en telefonisch worden gekocht via
www.livenation.nl
, dus nog slechts via twee kanalen. Ze zijn gestopt met alle andere voorverkoopadressen en kaarten staan tegenwoordig op naam. Mojo beschikt zo over de adres- en betaalgegevens van kaartkopers zodat opkopers sneller door de mand vallen en ze beter zicht hebben op de illegale handel.
Rang1tickets
Voor de gedupeerden is Rang1tickets niet te bereiken. Ze hebben wel iedereen een mail gestuurd waarin ze aangeven dat ze druk bezig zijn met het vinden van een oplossing. Zie
www.rang1tickets.nl
Rang1tickets wilde niet voor de camera reageren. Wel hebben ze een schriftelijke reactie gegeven die samengevat op het volgende neerkomt. Zij betreuren de scrupuleuze actie van Mojo ten zeerste. Rang1Tickets.nl wil haar leveringsverplichting nakomen en zal haar best doen om de door Mojo gedupeerde mensen alsnog te voorzien van goede tickets. Mocht dit op de korte termijn niet lukken dat zullen wij overgaan tot restitutie van het betaalde bedrag (
U kunt de verklaring hier downloaden).
Volgens Rang1tickets kunnen zij de gedupeerden pas terugbetalen als Mojo over de brug komt met de 40.000,- euro die zij aan Mojo hebben betaald voor de 500 Il Divo - kaartjes. Rang1tickets heeft echter al de helft van de 500 kaartjes doorverkocht en daar circa 27.750 euro voor opgestreken. Ze hebben aan Kassa gemeld dat ze dat geld reeds hebben geïnvesteerd in nieuwe kaartjes voor hun bedrijf.
Verder stelt Rang1tickets overtuigd te zijn van het feit dat zij recht hebben op wederverkoop van kaartjes aangezien de algemene voorwaarden van Mojo tegen de wet indruisen. De gang naar de rechter zal dat moeten uitwijzen. Rang1tickets denkt dat Mojo gewoon een monopolie wil op de verkoop van concertkaartjes.
Reactie Mojo op de beschuldigingen van Rang1tickets
Mojo neemt het initatief volledig op zich van het organiseren van concerten, inclusief de promotie, productie, veiligheid etc. Rang1Tickets zou dat zelf ook kunnen doen in plaats van tickets van andermans events door te verkopen. Nu maken wederverkopers misbruik van de merknaam van artiesten door zo geld aan ze te verdienen. Mojo sluit een overeenkomst met de artiest. Die bepaalt voor hoeveel de kaarten worden verkocht, niet Mojo.
Mojo heeft die 500 ongeldig verklaarde kaartjes weer in de verkoop gedaan. Het extra geld dat we hiermee verdienen, stoppen we niet in eigen zak maar komt ten goede aan Il Divo.
De moederorganisatie van Mojo, Live Nation, heeft een overeenkomst getekend met CTS Eventim wat inhoudt dat ook Mojo Concerts per 1 januari kaarten via Eventim gaat verkopen. De verkoop verloopt dus niet langer via Ticketservice.nl. Er is gekozen voor één partij, omdat dat voor iedereen het beste werkt.
Via Livenation is er een button Ticket Trade waar particulieren hun kaartje kunnen doorverkopen. De afhandeling wordt door Viagogo gefaciliteerd. Mojo controleert of de kaartjes die via Ticket Trade te koop worden aangeboden, echt zijn en niet ongeldig of gestolen zijn. Er geldt een limiet op het doorverkopen van acht kaartjes per persoon, maar de prijs die de particulier kan vragen, is vrij en kan dus heel hoog zijn.
Initiatief wetsvoorstel tegen woekerwinsten bij doorverkoop kaartjes
De SP (Arda Gerkens) en het CDA (Nicolien Vroonhoven) gaan zeer binnenkort een initiatief wetsvoorstel indienen die ervoor moet zorgen dat kaartjes voor concerten en sportevenementen niet meer tegen een woekerprijs mogen worden doorverkocht.
Het is niet toegestaan om meer dan 10% winst te maken bij doorverkoop van kaartjes (10% voor administratiekosten die eventueel gemaakt worden). In de wet wordt geregeld dat de consument de woekerwinst kan terugeisen. Verder krijgt de consumentenautoriteit een instrument om bestuurlijke boetes op te leggen als een bedrijf zich er structureel schuldig aan maakt.
Het doorverkopen op zich is toegestaan. Een particulier moet wel zelf zijn kaartje kunnen blijven doorverkopen als hij verhinderd is. De overheid geeft subsidie op cultuur en dan mag er niet door commerciële bureau’s grof geld worden verdiend aan de doorverkoop van deze kaartjes. Evenementen moeten verder ook voor mensen met een bescheiden inkomen toegankelijk blijven.
Tips voor gedupeerden en aankomende concertgangers
- Stuur een (aangetekende) brief aan Rang1tickets dat u zo spoedig mogelijk uw geld terug wil, aangezien zij niet kunnen voldoen aan de koopovereenkomst die zij met u hebben gesloten.
- Meld het bij
ConsuWijzer
.
- Als u niet weet wat het officiële (voor)verkoopkanaal is waar u legale kaartjes tegen de juiste prijs kunt kopen, kijk dan op de site van de artiest of op die van de zaal of locatie waar het evenement wordt georganiseerd.
De Consumentenautoriteit heeft opnieuw aan vier bedrijven die via internet tickets doorverkopen, lasten onder dwangsom opgelegd. Dat betekent dat als de bedrijven zich niet houden aan de eisen van de Consumentenautoriteit, ze een dwangsom moeten betalen. Het gaat om websites waar toegangskaarten voor concerten en (sport)evenementen worden doorverkocht. Het gaat om de volgende vier websites: