Kassa

Chaos op de energiemarkt. Wat is de oplossing?

04-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
17775 keer bekeken
  •  

In de afgelopen maand leek het wel een totale chaos op de energiemarkt. De prijzen van vooral gas bereikten een extreme piek en vier energieleveranciers vielen om. Daardoor moeten ruim 100.000 klanten gedwongen overstappen naar een andere maatschappij. En daar krijgen ze te maken met een flinke prijsverhoging.

Veel gedupeerde klanten mailen naar Kassa vanwege de problemen. Ze worden niet alleen geconfronteerd met een flinke prijsverhoging waar ze gedwongen een maand aan vast zitten, er zijn ook veel vragen over naheffingen van de curator van de ene klant en vragen over het voorschot dat ze hebben betaald van de andere klant. Een voorschot dat ze nu vermoedelijk nooit terugkrijgen.

Ben Woldring van vergelijkingssite Gaslicht.com zegt dat hij een stijging van energieprijzen zoals in de laatste maanden nooit eerder heeft meegemaakt. Gedupeerde klanten hebben hierdoor door de vervelende timing van het faillissement, tijdens de piek van de prijzen, extra pech.

Tekst gaat door onder afbeelding.

Ontwikkeling 2021 tarieven top 5 gemiddeld 1 jaar vast v2

© Gaslicht

Oplossingen voor problemen energiemarkt

Volgens Woldring zouden er twee dingen op de energiemarkt moeten veranderen om de problemen op te lossen. Volgens hem moet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een groter mandaat krijgen van de overheid zodat de toezichthouder kan ingrijpen als energieleveranciers te veel risico nemen bij het inkopen van energie.

Daarnaast pleit hij voor een derdengeldenrekening waar alle betalingen van klanten op komen te staan tot de jaarafrekening is geweest. Pas daarna zou de energieleverancier het geld krijgen. Als klanten van een failliete energieleverancier meer hebben betaald dan ze aan energie hebben afgenomen, kunnen ze zo hun geld terugkrijgen. Nu zijn deze klanten hun geld waarschijnlijk kwijt door het faillissement. Terwijl aan de andere kant de curator van het failliete bedrijf wel bij mensen, die te weinig hebben betaald, aanklopt met een naheffing.

Overstappen

Of het verstandig is om over te stappen ligt heel erg aan de individuele wensen van klanten. De prijs is in de afgelopen weken inmiddels weer iets gedaald. Maar of dat doorzet durft Woldring niet te zeggen. Zeker op de korte termijn is het lastig te voorspellen. De oprichter van Gaslicht.com stelt dat vooral de behoefte aan zekerheid bij klanten op dit moment een reden zou kunnen zijn om over te stappen en te kiezen voor een vast tarief. Maar hij raadt mensen wel aan de prijs maar voor een jaar vast te leggen en niet voor 3 of 5 jaar. Woldring verwacht wel dat de prijs op de langere termijn uiteindelijk een keer gaat dalen.

Hoe houd je de rekening laag?

We leggen in dit artikel uitgebreider uit wat er nu precies aan de hand is met de energieprijzen. Ook geven we je tips hoe je de rekening laag kunt houden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

Tvdsluijs
Tvdsluijs16 aug. 2022 - 6:40

Als je per uur op de hoogte gehouden wilt worden van de energieprijs in Nederland (inkoop + alle belastingen) dan kan je dat per uur zien op https://twitter.com/EPrijzen

KeesWeer
KeesWeer5 jan. 2022 - 23:21

Hoe is het mogelijk!!! Mijn gegevens na het faillisement van Anode energie zijn door de Curator doorverkocht aan van Helder die al geruime tijd op de rode lijst staat omdat ze zelf insolvabel zijn. Dit klopt natuurlijk van geen kanten! Deze firma denkt nog even geld te verdienen aan de klanten van een failliet bedrijf door extreme prijzen voor stroom te vragen. Mijn voorlopige rekening voor Januari was maarliefst 109 €. ben vandaag overgestapt op Vattenvall die mij hetzelfde kon leveren voor36,19 € (dat is inclusief 10 % korting omdat ik ook stadsverwarming van de firma afneem)

Kifoyj
Kifoyj5 jan. 2022 - 22:44

Ik heb een flexibel contract bij easy energy en betaal dus de beursgenoteerde inkoopprijs. Mijn gasprijs is van 50€ In dec 20 naar 300€ In de 21 gegaan bij hetzelfde verbruik. Daar komt de BTW nog bovenop, dus de 400€ die we terugkrijgen is niet alleen een druppel op de gloeiende plaat maar ook een sigaar uit eigen doos. Mijn alleenstaande inkomen is niet heel slecht maar de kachel is hier gewoon uit. Hopen dat de zachte winter aanhoudt

1 Reactie
Vivo123
Vivo12310 feb. 2022 - 17:45

Ik zou als ik u was uw verbruik controleren. Bij ons hebben ze een fout gemaakt en veel teveel gasverbruik gerekend. We zijn niet de enige, zie op ervaringen.nl. Wij hebben bezwaar aangetekend.

Joopkoning
Joopkoning8 dec. 2021 - 10:27

Net als de banken geen rente meer geven op je spaartegoeden worden ook de energie prijzen Europees geregeld. Afspraken waar wij niets van weten. Waar is bijdrage van ons kabinet voor al dit verlies. Voorheen plus minus 5% op je spaartegoed..nu een verlies van 5% inflatie. Reken maar uit!!!

miennaamishaaz
miennaamishaaz6 dec. 2021 - 8:40

De oplossing is simpel: GEEN KORTING MEER GEVEN AAN DE GROOTVERBRUIKERS 'DATACENTERS' op de energierekening. ------------ Die begonnen een tijd geleden al te janken dat ze 10x zoveel moeten betalen, terwijl zij tov de gewone gebruiker minder dan 0.03ct betaalde per KW voordat de prijzen gingen stijgen.

msermo
msermo5 dec. 2021 - 23:29

Er is helemaal geen (prijs)chaos op de energiemarkt! Dit derde kabinet Ritte maakt (bijna overal) doelbewust een pijnhoop van! Als er, zoals ALLE voorgaande jaren, genoeg aardgas was ingekocht VOOR de winter, was er geen enkel probleem geweest! Zie o.a.: https://twitter.com/Smient1/status/1449061439793139722 De oplossing is VOOR de winter de voorraden Nederlands aardgas aan te vullen en dan ontstaat er helemaal geen enkel 'probleem'! Verder is er wereldwijd nog meer dan genoeg aardgas te koop op de wereldwijd aardgasmarkt voor vele tientallen jaren, deze tijd kan mooi benut worden om b.v. alle huizen te isoleren en andere, niet fossiele bronnen te ontwikkelen. Stop onmiddellijk met het nu elk jaar zeer fors verhogen van de aardgasprijs, om de Nederlandse consumenten van het aardgas "af te pesten" door extreme prijsverhogingen! Door deze prijsverhogingen gaat de consument overschakelen op houtstook, wat wetenschappelijk aantoonbaar zeer slecht is voor je gezondheid. Over hypocriet gesproken: Nederland is een miljarden kostende aardgasrotonde aan het aanleggen om grote delen van West-Europa te voorzien van aardgas, maar de Nederlandse consument moet en zal van het aardgas af... Deze jaarlijkse aardgas-prijsverhogingen worden gebruikt voor het stimuleren van houtige biomassa, omdat dit slechts en alleen op papier zogenaamd CO2-neutraal zou zijn, wat dit natuurlijk niet is! Houtige biomassa stoot minimaal twee keer zoveel CO2 uit als aardgas! Verder zorgt het verbranden van houtige biomassa voor een zeer ernstige luchtvervuiling en wereldwijde ontbossing. Zie o.a. dit: https://twitter.com/visschers/status/1312389971819614215 Bedenk goed; als je wereldwijd bossen gaat kappen zul je het klimaat zeer snel beschadigen. Er zijn in het verleden vele beschavingen uitgestorven, omdat zij hun bossen hadden gekapt...

2 Reacties
BookerT
BookerT6 dec. 2021 - 0:10

In ons land willen ze van het aardgas af, ons buurland Duitsland geeft inwoners juist subsidie om aardgas te gaan gebruiken als ze overstappen van laagrendement oliegestookte verwarming naar aardgas. Alsof alles bij de grens van ons kikkerlandje ophoudt. https://www.wattisduurzaam.nl/32842/energie-beleid/subsidie-stimulering/duitse-subsidie-op-aardgas-vooral-bij-nederlanders-bekend/

msermo
msermo6 dec. 2021 - 8:18

Beste BookerT, Naar aanleiding van uw link naar de site van Thijs ten Brinck, het volgende: Thijs ten Brinck is een hardnekkige en uitgesproken voorstander van houtige biomassa centrales. Dat mondiaal hele (oer)bossen ook worden gekapt voor houtstook in onder andere Nederland, maakt Thijs ten Brinck blijkbaar niets uit. Door het verbranden van hout in biomassacentrales wordt de luchtkwaliteit zeer ernstig vervuild. Geen 1 houtige biomassa centrale in Nederland kan nu nog voldoen aan de zeer ruime maximale uitstootnormen voor schadelijke en zeer giftige stoffen! Zonder houtige biomassa kunnen de klimaatdoelen voor 2030 ONMOGELIJK worden gehaald. Immers, de CO2-reductie, (slechts en alleen op papier haalbaar) wordt gehaald door CO2-uitstoot door het verbranden van houtige biomassa niet mee te rekenen... Thijs ten Brinck zegt: "Voor Nederland is beleid om aardgas uit te faseren daarmee juist de enige logische vervolgstap." Thijs ten Brinck "vergeet" ook hier weer aan te geven dat 80% van ALLE nu bestaande (woon)huizen NIET op met een laagtemperatuur-warmtepomp kunnen worden verwarmd, tijdens een (milde) winter. Je zult dus eerst al deze huizen zeer zwaar moeten isoleren, voordat een warmtepomp kan worden gebruikt als verwarming. Zo ziet een splinternieuwe moderne houtige biomassa centrale eruit, drijfnat, vers gekapt hout wordt verstookt, waardoor het rendement zeer veel lager is dan een moderne STEG-aardgascentrale. https://www.geenstijl.nl/5162372/kijk-de-grootste-goorste-houtkachel-van-utrecht/?fbclid=IwAR0bRkLaXS7tBXcxgYyy9IL5n2icIBK3pHKrUtuHarI59H8edMBbHeytjJo Ik heb verschillende keren geprobeerd de "open" wetenschappelijke discussie aan te gaan met Thijs ten Brinck, maar tot op heden reageert hij nergens op...

Joshua_Purl
Joshua_Purl5 dec. 2021 - 21:19

De echte oorzaak is natuurlijk het klimaatbeleid van de regering. Zo zorgt bijvoorbeeld de sluiting van kolencentrales voor hogere stroomprijzen tijdens periodes van weinig zon en wind. En het wordt ontmoedigd om in de olie- en gasindustrie te investeren, dus de gasprijzen zullen alleen maar verder stijgen. Als je het belangrijk vindt om het klimaat te 'redden', moet je accepteren dat energie straks onbetaalbaar wordt en we in welvaart achteruit zullen gaan.

1 Reactie
miennaamishaaz
miennaamishaaz6 dec. 2021 - 8:48

Niet te vergeten de subsidiering van grootverbruikers waaronder datacenters. Deze betalen minder dan 0.03 eurocent per KWH. en gingen al janken toen ze netzoveel als de consument moeten betalen. ze wilde ook dat de overheid ze ging compenseren. Zonnepanelen op die daken, Nee bedankt, de overheid moet onze energie rekening betalen. Aldus de datacenters https://tweakers.net/nieuws/187890/energieprijsstijging-bedreigt-datacenters-op-termijn-in-hun-bestaan.html

Peter159
Peter1595 dec. 2021 - 11:54

Klant geweest van Welkom energie. Gedwongen 1 maand bij ENECO. Afgelopen week de maand afrekening ontvangen, Dat was schrikken! 326 kWh verbruik kost ons 150,43 euro. Gas 186m3 335,62 euro. Totaal ruim 485,- euro voor 1 maand energie!!! met een kWh prijs van 0,45. en een Gas prijs per kub van schrik niet van 1,80442. Gelukkig hadden wij al voor het faillissement van Welkom energie een andere leverancier, maar dit voelt zo niet goed. Hier wordt dus de consument de kind van de rekening.

3 Reacties
Monique Schiphorst
Monique Schiphorst6 dec. 2021 - 9:25

Ook wij zelfde verhaal, nu kregen we vandaag de eindafrekening van Eneco nog eens 264,- bijbetalen!! Bij welkomenergie hadden we nog een tegoed van 535, waar we naar kunnen fluiten, dus alles bij elkaar zijn we ruim 1000 euro kwijt!

BookerT
BookerT6 dec. 2021 - 11:20

@Monique Schiphorst: lees een stukje naar beneden mijn uitleg hoe u via MOI's toch uw €535,= terug kunt krijgen.

Anoniem 816
Anoniem 8168 dec. 2021 - 3:45

Je kan je geld gewoon terug krijgen door een MOI melding bij je bank in te dienen over Welkom (Melding Onterechte Incasso - immers heb je geen handtekeningenkaart ingevuld en heb je daarmee geen rechtsgeldige machtiging afgegeven)

ed kossen
ed kossen5 dec. 2021 - 11:30

Bedrijven van de heer woldring ook verwijderen. Zij profiteren van de consument als zogenaamde tussenpersonen Je zou gewoon direct met de leverancier in kontakt moeten zijn Maar daar horen we hem niet over. Ook hun misleidende reclame van hoeveel korting je krijgt is niet juist Ook zij hebben diverse energie avonturiers aangeprezen Maar daar hoor je deze parasieten bedrijven niet over

Loekie2134
Loekie21345 dec. 2021 - 11:03

Ik ben letterlijk gegijzeld qua contract door Oxxio. Ben op 1/9 gaan kijken naar een vast contract aangezien 15/10 mijn los/vast contract bij hun afliep. En ik kon een jaar een vast contract krijgen voor € 79 per maand (heb laag verbruik). Echter bij het afsluiten stond er dat dit contract voor 2015/2016 was. Gevraagd om een correctie en dit zou geregeld worden (computer probleem). Dit is z/w per mail bevestigd. Echter 2 weken later had ik nog niets gehoord. Inmiddels waren de prijzen al aardig an het stijgen. Mail gestuurd (gereageerd op de mail), maar hoorde niets. Uiteindelijk bleek dat je niet op de mail kon reageren, maar een nieuwe mail moest sturen. Toen heb ik maar gebeld en gechat. Steeds werd er aangegeven dat mijn aanvraag in behandeling was. Ik hoorde echter totaal niets meer. Ook aangegeven dat contract 15/10 zou verlopen, maar dat was volgens hun geen probleem. Ik kon altijd nog overstappen. Echter had dat nu niet veel zin meer, overal waren de contracten inmiddels zo'n 2 tot 3x duurder. Ik zou eind oktober meer horen. Niets gehoord. Marcus een manager zou het overnemen, niets vernomen. Half november aangegeven dat ik advocaat ga inschakelen, vanaf dat moment krijg ik op geen enkele vraag nog een meer dan standaard reactie. Ik ben al meer dan 6 jaar klant en was altijd supertevreden, maar dit is dus gewoon een regelrechte gijzeling qua contract. En ze kunnen me ook niet vertellen wat ze verwachten dat ik eind van de afrekening kwijt zal zijn (inschatting op basis van verbruik). Ik tast dus volledig in het duister van wat ik dit jaar kwijt zal zijn aan mijn gas en elektriciteit. Aangezien het een eerste levensbehoefte is, kan je niets. Je bent met handen en voeten gebonden.

bahamaparadise
bahamaparadise5 dec. 2021 - 10:38

Ik had een energiecontract bij Budget Energie van 03/2020 tot 07/2021 op basis van 3000kw.stroom en 1600m3 gas. voor een bedrag van 198 euro per maand. op de eindafrekening kreeg ik 820 euro terug . Dus het maandbedrag was te hoog. Dus overgestapt naar Welkom energie voor een maandbedrag van 166 euro en een welkompremie van 180 euro . Mooi dus allemaal tot deze maatschappij failliet ging. Op de eindafrekening had ik een tegoed van 465 euro en de bonus van 180 euro. Krijg je dus niet uitbetaald en wordt je door hun overgeheveld naar Eneco . Nu dus 1 maand energie van hen ontvangen en moet daar 475 euro voor betalen . Waanzinnig natuurlijk. en ook niet fijn als je moet leven van alleen een AOW tje. Dus weer via een nieuw fenomeen n.l. WeSwitch voor 40 euro overgestapt naar Vattenfall , en zodra er weer een goedkopere energieleverancier zich meld dan zetten WeSwitch voor dat bedrag weer over naar een ander . Slim bedacht . Nu dus bij Vattenfall een maandbedrag van 234 Euro Op zich beter natuurlijk , maar ik ben bang dat als dit contract weer eindigt ik een enorm bedrag bij moet gaan betalen en zij ook de prijzen als Eneco gaan gebruiken achteraf . Ik voel mij dus aan alle kanten gigantisch in de maling genomen . Nu de vraag Kan en mag dit allemaal . Wat zijn er nog meer voor mogelijkheden . Voor mij en mijn vrouw die moeten leven van AOW is dit niet op te brengen .Na de huur, de energierekening en de Zorgkosten verzekering is de AOW uitkering gewoon op . Dan heb ik het nog niet over de andere maandelijkse vaste kosten . Na de nodige toeslagen blijft er om van te leven 75 euro per week over . Hoe moet dit nu verder . Dit kan gewoon niet . Een verbijsterde AOW er in nood

2 Reacties
BookerT
BookerT5 dec. 2021 - 23:44

Om nog wat van uw geld terug te zien kunt u een MOI-verzoek (Melding Onterechte Incasso) indienen bij uw bank. Aangezien Welkom Energie geen geldige incassomachtiging kan overleggen, is hun huisbank (Rabo) verplicht om incasso's terug te betalen aan uw bank, die het dan weer op uw rekening stort, dit kan voor incasso's tot 13 maanden terug. Als u ING heeft kan er een formulier online worden ingevuld en volgens mij bij de ABNAMRO ook, anders moet u bellen naar de bank om deze MOI-procedure uit te voeren. Laat u niet afschrikken als ze zgn kosten willen berekenen, want dat gebeurt niet, alleen bij onterechte MOI's, maar deze van Welkom zijn terechte MOI's en de banken zijn verplicht om aan MOI-verzoeken mee te werken. Ik spreek uit ervaring want ik had ook bijna €800,= tegoed en heb al mijn 5 Welkom incasso's teruggehaald via mijn bank, de ING. Nu krijgt de curator iets van mij ipv andersom en anders had ik naar die €800,= kunnen fluiten en had het in het faillisement verdwenen, want als er iets over is, staan de klanten achteraan, eerst komt de belastingdienst, UWV, etc. Ik zit op een forum waar reeds heel veel mensen op deze manier hun geld hebben teruggehaald van de teveel betaalde zomerse voorschotten. p.s., een geldige incassomachtiging is een getekende machtiging op papier, of een machtiging afgegeven in de veilige bankomgeving, die kan Welkom Energie dus niet overleggen, omdat ze die niet hebben van al hun incassoklanten.

BookerT
BookerT5 dec. 2021 - 23:59

https://www.ing.nl/particulier/betalen/geld-overmaken/incasso-terugboeken/verzoek-terugboeking-onterechte-incasso.html Dit is de link om een MOI-verzoek in te dienen bij de ING, dien voor elke maandelijkse incasso van Welkom een aparte MOI in en vink aan dat u geen machtiging heeft afgegeven. Hier nog een link met uitleg: https://www.betaalvereniging.nl/betaalproducten-en-diensten/europese-incasso/wat-te-doen-bij-een-onterechte-incasso/

Joost67
Joost675 dec. 2021 - 0:06

Woldring gaat bij zijn idee van n derdenrekening voorbij aan het feit dat energiebedrijven hun inkoop (ong 33% v.h. totaal) vooruit betalen en de nettarieven en belastingen (samen ong 66%) in de maand van verbruik. Op zo'n derdenrekening zal dus niet veel staan. En zoals je zag bij t failissement van Welkom energie betaalt de inkoop partij (in dat geval Gasterra, semi-overheid!) de betaalde bedragen niet terug (omdat er al gas van was gekocht). Geen echte oplossing dus. Een grotere rol van de ACM lijkt wenselijk, maar (lees t verslag eens van de curator van Energieflex) t zou ook al veel helpen als de ACM de regels strakker handhaaft. Nu blijkt dat n papieren tijger. Enige zelfreflectie van klanten-op-zoek-naar-een-goed-aanbod is ook op z'n plaats. Als een tarief te mooi lijkt om waar te zijn, dan is t dat vaak ook (= "Niet doen"). En dat geldt zeker voor t misleidende systeem van cash-backs (bij €150 over 3 jr geeft n leverancier dus zn marge weg, dat houdt niemand vol).

4 Reacties
Wendy55
Wendy555 dec. 2021 - 7:58

Dit riekt naar victim-blaming. Het is niet de schuld van de klant dat een maatschappij failliet gaat. Voor zoiets essentieels als energie, zouden zaken beter geregeld moeten zijn.

Robbee
Robbee5 dec. 2021 - 11:27

Beste Joost, de inkopende partij, deels overheid, betaalt dus niets terug omdat er al gas van gekocht is. Maar waar is dat gas dan nu, aan wie wordt dat - voor een veel hogere prijs dan ingekocht - nu aangeboden? Hoe krankzinnig veel winst wordt daar in de huidige omstandigheden op gemaakt en zou die winst niet gebruikt moeten worden om de schade voor gedupeerden een beetje te beperken? Nee, als je te veel betaald hebt krijg je niets terug, maar andersom wordt er wel geld geëist als je te weinig hebt betaald. Zelfreflectie is denk ik wel degelijk aanwezig bij (gedupeerde) klanten. Zelf stap ik al meer dan 10 jaar elk jaar probleemloos over. Meestal via het Energiecollectief van de Vereniging Eigen Huis of via de Consumentenbond. En daar zat ook wel eens een nieuwkomer tussen die het uiteindelijk heel goed bleek te doen. Door de jaren heen heb ik waarschijnlijk opgeteld meer geld overgehouden aan cash-backs dan dat het faillissement van Welkom Energie mij nu kost. Vette pech, maar ik mag niet klagen want ik kan dat gelukkig wel dragen. Alleen insiders - zoals Welkom Energie - hebben deze energiecrisis wel zien aankomen en hebben via achterdeurtjes op het laatste moment hun problemen weten af te wentelen op hun klanten. Hoe schandalig veel geld hebben zij elke maand binnen geharkt? Met name in de zomermaanden werd er relatief weinig energie afgenomen terwijl de voorschotten binnenstroomden. Had dat geld niet gebruikt moeten worden om goedkoop energie in te kopen voor de dure maanden? Waar is dat geld allemaal gebleven? Ik vind het erg voor mensen die - gedwongen door hun financiële situatie - hun toevlucht zoeken bij een kleinere, maar betaalbare energiemaatschappij en daarom nu in de problemen zitten. Zelfreflectie versus mogelijkheden? Soms is er geen keuze. De overheid kan natuurlijk niet voor alle maatschappelijke problemen garant staan, maar om nu voor IEDEREEN, dus ook voor hen die het helemaal niet nodig hebben met vermindering van energiebelastingen te komen vind ik nou niet bepaald sociaal. Maar maatwerk is "te ingewikkeld" en wordt dus niet toegepast. Als antwoord op uw rectie op André 1512 hieronder wil ik nog wel even kwijt dat een overheidsbedrijf waarschijnlijk meer moeite op internationaal niveau had gedaan om de op handen zijnde crisis te verzachten dan de kleine maatschappijtjes dat hadden gekund. Dan waren de huidige gedupeerden niet gedwongen aangewezen geweest op de exorbitant hoge prijzen van Eneco en dan hadden die mensen ook hun jaarlijkse overschot misschien wel (gedeeltelijk) terug gekregen. En ja, dat kost belastinggeld. Toch wordt volgend jaar elk gezin gecompenseerd, velen houden er zelfs geld aan over! En dat is ook belastinggeld, toch..........?

Joost67
Joost676 dec. 2021 - 11:40

@Wendy55: Niks victim blaming. Lees mn hele verhaal ff. Nee een failissement wordt in de regel niet door klanten veroorzaakt, maar klanten kiezen wel zelf voor een kleine speler met een te-mooi-om-waar-te-zijn aanbod. Om te voorkomen dat men in t donker zit na failissement is er de overname regeling. Dat dat nu slecht uitpakt door t grote verschil tussen (oude) contractprijs en marktprijs is wrang, maar een consequentie van hoe zaken nu eenmaal werken. Keuzes maken leidt tot consequenties ondervinden. @Robee: Dat punt van gekocht gas is inderdaad iets waar helderheid (en zo mogelijk compensatie naar klanten) over moet komen. Eens! Ik ga ervan uit dat de Welkom curator dat echt wel uitzoekt (weet niet wat de fiscus nog te vorderen heeft, maar ik zou niet op compensatie rekenen btw). Op de wereld- of noord-europese energiemarkt werkt het niet zo dat een energiebedrijf (ook een overheidsbedrijf) ook maar enige invloed heeft op de prijs. Dat is nu eenmaal vraag en aanbod van alle spelers samen. En al was er geen 'energiemarkt' dan speelde het probleem nog ondat alle grondstoffen (kolen, gas, bio, materialen onder investeringen in wind/zon/water opwek) wel op een markt worden verhandeld. Overstappen kan inderdaad lonen, maar naast de onverantwoorde lokkertjes als cashbacks zijn de tarieven in Nederland niet erg verschillend (logisch, ze kopen ook allemaal in op dezelfde markt). Het positieve van de ellende na Welkom, Enstroga, Allure en Annode (incl onderliggende merken) is hopelijk dat mensen gaan beseffen dat het gaan voor lokkertjes bij een kleine speler risico's met zich meebrengt. Bij jou is dat besef er kennelijk (en het netto voordeel is je gegund), maar dat geldt niet voor allemaal.

BookerT
BookerT6 dec. 2021 - 13:43

@Joost67: U schrijft wel 'niks victim blaming' als reactie op Wendy55, maar u geeft in 2 reacties aan dat u vindt dat het wel degelijk aan de klant ligt om zoals u zegt te kiezen voor een 'te-mooi-om-waar-te-zijn aanbod'. Ik lees dit in veel reacties terug op diverse forums, dat Welkom Energie klanten getriggerd hadden moeten worden door de 'te' lage prijzen. Ik zat zelf ook bij Welkom en die tarieven waren echt niet zo laag dat er alarmbellen af hadden moeten gaan, hooguit was de overstapbonus iets hoger dan van de concurrenten, maar waren de tarieven ongeveer gelijkwaardig aan die van de andere aanbieders. Veel gedupeerden gingen er van uit dat wanneer je overstapt via een gerenomeerde vergelijkingssite zoals Independer, Gaslicht.com, etc, dat het dan wel goed moest zijn, zeker ook als de ACM de solvabiliteit voldoende zou controleren en niet zoals nu wanneer het te laat was. Jarenlang roepen consumentenprogramma's, waaronder ook de consumentenbond op om over te stappen van energieleverancier omdat dat lonend is. Zelfs de regering heeft het overstappen door de liberalisering in de hand gewerkt en gaf toen aan dat dit ten goede zou komen aan de consument vanwege de concurrentie die hierdoor optrad. Hoe zouden de mensen die nu verwijten dat het aan de klanten zelf lag reageren als ze voor een goedkope(re) ziektekostenverzekeraar hebben gekozen en deze failliet zou gaan, zodat ze opeens een torenhoge rekening van bijvoorbeeld een ziekenhuisbehandeling zelf zouden moeten betalen? Vergeet ook niet dat er genoeg mensen zijn voor wie jaarlijks wat geld terugkrijgen van zo'n overstapbonus op de eindafrekening zeer welkom is. Juist veel van die minder bedeelden zijn nu de dupe van dit faillisement, die kiezen doorgaans niet voor de duurste aanbieders. Hopelijk leert de ACM hier ook van en gaat strenger en vaker toezicht houden op de aanbieders.

Andre1512
Andre15124 dec. 2021 - 21:50

Ook mijn energieleverancier ANNODE is failliet. Had een vast contract tot april 2023. Heel die privatisering op essentieel gebied is een drama. Roep ik al 25 jaar

1 Reactie
Joost67
Joost674 dec. 2021 - 23:54

Als je bent overgestapt naar Annode geloof je kennelijk wel in de liberalisering (wss obv een aantrekkelijke prijs), anders had je nog wel bij een van de 'traditionele' leveranciers gezeten, en niet bij Annode. Privatisering heeft btw niks te maken met de huidige marktsituatie, is gewoon n kwestie van internationale vraag & aanbod. Ook een overheids energiebedrijf (tegenhanger van n geprivatiseerd bedrijf) had nu de hoge prijzen moeten betalen en doorberekenen. En nee, zo'n bedrijf was niet failliet gegaan, maar een zeperd door onafgedekte inkoop zou dan toch ook door de klanten (=belastingbetalers) moeten worden opgehoest. Dus wat is je punt?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!