CDA wil twee extra kerncentrales
19-04-2010
• leestijd 2 minuten
Het CDA is bereid vergunningen af te geven om twee extra kerncentrales te bouwen. Dat heeft demissionair minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) gezegd tijdens een bezoek aan de nucleaire onderzoeksreactor in Petten. Nederland telt nu nog maar één kerncentrale in Borssele (Zeeland).
Volgens Verhagen is het nodig actief te zijn op het terrein van kernenergie als Nederland over dertig jaar nog zeker wil zijn van energie.
Ook is het een belangrijk middel om de uitstoot van broeikasgas (CO2) terug te dringen, aldus de CDA-bewindsman. Hij noemde het hypocriet om wel kernenergie te importeren, maar dan zelf geen kerncentrales te willen. Nederland heeft volgens Verhagen goede ervaringen met de veiligheid van kerncentrales.
De minister gaf niet aan waar de nieuwe kerncentrales moeten komen. Dat hangt volgens hem af van private bedrijven en de bevolking, omdat er wel draagvlak voor moet zijn.
Verhagen sprak in Petten met deskundigen over de toekomstige rol van kernenergie in ons land en in Europa. Ook kreeg hij een rondleiding door de onderzoeksreactor van de Nuclear Research & Consultancy Group (NRG). De reactor in Petten is momenteel uit de roulatie voor onderhoudswerkzaamheden aan het koelsysteem.
NRG-directeur Rob Stol meldde vrijdag dat de werkzaamheden op schema liggen en dat de reactor eind augustus weer in bedrijf wordt genomen. De reactor in Petten is goed voor bijna een derde van de totale wereldproductie aan medische isotopen die worden ingezet bij kankerbehandeling en diagnostiek.
'Nieuwe centrales kosten miljarden'
Greenpeace vraagt zich in een reactie af ,,waar minister Verhagen in deze tijd van crisis en bezuinigingen denkt het geld vandaan te halen om zo'n peperdure kerncentrale te bouwen''. De kosten voor zo'n bouwwerk bedragen volgens de milieuorganisatie zeker 10 miljard euro. ,,En dan hebben we het nog niet eens over de kosten van de verzekering tegen een kernramp. Ook daarvoor draait de overheid op.''
Bovendien stelt Greenpeace dat er ,,genoeg schone, goedkopere en veilige alternatieven zijn, zoals windenergie''.
ANP