Kassa
theme-icon
Geld

CBS: Detailhandel heeft minder verkocht, maar meer omzet behaald

18-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
340 keer bekeken
  •  
Logo Primark winkel

De detailhandel heeft ondanks lagere verkoopcijfers toch meer omzet behaald, blijkt uit onderzoek van het CBS. Uit het onderzoek blijkt dat de omzet met zo'n vier procent is gestegen, terwijl de verkoopcijfers met vier procent zijn gedaald. De prijsstijgingen zijn een voor de hand liggende verklaring, en naar verwachting zullen die prijzen de komende tijd alleen nog maar verder stijgen.

Vooral in de foodsector gingen de omzetten omlaag. Hier was sprake van een omzetdaling met 8 procent. Het verkoopvolume viel 3 procent lager uit. Met name speciaalzaken zoals slagerijen en kaaswinkels, kampten met lagere verkoopvolumes. Wel wisten dergelijke zaken de omzet op peil te houden in vergelijking met een jaar eerder. Van de speciaalzaken is bekend dat ze sinds de coronapandemie aan populariteit wonnen. Zeker toen de horeca de deuren gesloten hield.

Supermarkten zetten wel meer om. Maar ook de grootgrutters kampten met gedaalde volumes. De omzetstijging was het gevolg van hogere prijzen.

Drogisterijen

Drogisterijen en kleding- en schoenenwinkels zagen zowel de omzet als de volumes toenemen. Maar het totale beeld in de zogeheten non-foodsector was er een van gedaalde verkoopvolumes. Onder andere meubelzaken, doe-het-zelfwinkels en winkels in consumentenelektronica en witgoed zetten minder om dan een jaar eerder. Het volume daalde eveneens in deze branches. Bij meubelzaken ging het om een volumedaling met 17 procent.

Ook online steeg mee

De onlineomzet van de detailhandel steeg met 3 procent op jaarbasis. In de eerste helft van het jaar was hier nog sprake van een daling. Onlinewinkels verkochten net als de speciaalzaken duidelijk meer in coronatijd. De bedrijven wisten de hogere verkoopvolumes in de eerste helft van 2021 vast te houden. Daarmee gaat de vergelijking met de eerste helft van dit jaar enigszins mank. ANP

Thema's:

theme-icon
Geld
  •  theme-icon
#ikredhetnietmeer

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

aad piraat
aad piraat18 nov. 2022 - 10:26

"De detailhandel heeft ondanks lagere verkoopcijfers toch meer omzet behaald, blijkt uit onderzoek van het CBS". Slaat weer eens nergens op en dat heten dan rekenmeesters. Als je het verschil tussen omzet en winst niet kan moet je ander werk gaan zoeken. Minder verkoop betekend minder omzet en hogere prijs betekend meer winst. Hierin bestaat een vicieuze cirkel want bij verhoging van prijzen volgt weer automatisch minder verkoop omdat consumenten die hogere prijs niet kunnen of willen betalen. Als je de omzet wil verhogen moet je prijs juist verlagen en dat levert dan weer meer winst op want meer verkoop voor weinig levert op de lange termijn meer op dan minder verkoop voor veel. Maar ja de hebzucht achter het korte termijn denken heeft wel meer verziekt onder de noemer marktwerking.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe18 nov. 2022 - 15:44

Je verkoopt 100 bananen voor 10 eurocent per stuk in periode 1. Je verkoopt 90 bananen voor 15 eurocent per stuk in periode 2. De omzet in periode 1 is 10 euro, de omzet in periode 2 is 13,50 euro. Verkoopcijfers zijn gedaald maar de omzet is gestegen. Precies zoals de rekenmeesters bij het CBS zeggen. Of er winst behaald is, is wat anders. Zelf met een hogere omzet kun je verlies maken. Hangt van inkoopprijzen, verkoopkosten, personeelskosten etc. af. Ze zien het zo slecht nog niet bij CBS ;)