Camerapaal observeert fauna mosselbanken
24-08-2011
• leestijd 2 minuten
Drie camera's op grote palen gaan in de Waddenzee het leven op zandplaten en mosselbanken registreren. Op 31 augustus wordt in de westelijke Waddenzee, voor de kust van Texel, de eerste 10 meter hoge paal in het water gezet. De constructie steekt zichtbaar boven de zee uit, zo meldt de vereniging Kust & Zee dinsdag.
24/7
De andere palen volgen op korte termijn. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben de palen geprepareerd zodat de camera's bestand zijn tegen het zoute zeewater en de andere elementen. De camera kan 360 graden in de rondte draaien en gaat dag en nacht het leven op de zandplaten en mosselbanken registreren.
Processen
De beelden worden doorgestuurd naar een onderzoekscentrum op het vasteland, waar wetenschappers ze analyseren. De initiatiefnemers, waaronder het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ), het Waddenfonds en SOVON Vogelonderzoek Nederland, hopen op deze manier te achterhalen welke fysische en ecologische processen zich afspelen op de lastig te observeren mosselbanken in de Waddenzee.
De paal bevat twee verschillende camera's, waarmee opnames van uiteenlopende resolutiesterkte zijn te maken. Ook is de paal voorzien van infraroodlampen en is er de mogelijkheid voor nachtelijke opnames.
Onderzoek
De andere twee constructies worden de komende maanden geplaatst op het Brakzand, een mosselbank ten zuiden van Schiermonnikoog, en een nog nader te bepalen mosselbank in de Westelijke Waddenzee. De beelden worden verzameld tot 2015. In dat jaar moet een groot onderzoek worden gepresenteerd met de resultaten van het Mosselwad-project, zoals het verzamelen van de beelden is genoemd.
Mosselwad.nl
Het publiek kan het project volgen via de website Mosselwad.nl. Hier wordt de komende drie jaar regelmatig een selectie van de verzamelde opnames op gezet. Volgens een zegsvrouw heeft het bedrijfsleven ook al interesse getoond voor de speciaal ontwikkelde camerapaal, die bijvoorbeeld ook is te gebruiken voor de beveiliging van locaties of objecten in zee.
ANP