Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Brussel scherpt regels bankentoezicht aan

23-09-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4228473.jpg
De Europese Commissie heeft woensdag voorstellen gepresenteerd om het toezicht op de financiële sector aan te scherpen. Het gaat om een uitwerking van maatregelen waarmee de 27 EU-leiders in juni al akkoord zijn gegaan.
Doel van de maatregelen is een herhaling van de kredietcrisis te voorkomen. Onvoldoende toezicht was een van de belangrijkste oorzaken van de problemen die vorig najaar op de financiële markten ontstonden.
De Europese Commissie wil dat de toezichthouders van de lidstaten voortaan nauw samenwerken. Er komt ook een Europese waakhond, die banken en andere financiële instellingen op de vingers tikt als ze te veel risico's nemen.
De commissie wil dat de waakhond lidstaten aanbevelingen kan geven, bijvoorbeeld om belastingeld te gebruiken voor de redding van banken. Een land dat het niet met de aanbeveling eens is kan in beroep gaan bij de EU-ministers van Financiën. Besluitvorming daar hoeft echter niet met unanimiteit plaats te vinden.
Europees Commissaris Joaquin Almunia (Economische Zaken) zei woensdag hierover nog een zware discussie met de lidstaten te verwachten. Het Verenigd Koninkrijk heeft zich tot dusver steeds fel verzet tegen bevoegdheden voor een niet democratisch gecontroleerd EU-orgaan die financiële consequenties kunnen hebben voor lidstaten.
Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie toonde zich woensdag ingenomen met de commissievoorstellen. Hij onderstreepte dat de financiële markten niet aan nationale grenzen gebonden zijn. Daarom is er Europees en wereldwijd toezicht nodig.
,,Ons doel is om de Europese belastingbetalers te beschermen tegen herhaling van de donkere herfst van 2008, toen regeringen miljarden euro's in de banken moesten pompen'', zei Barroso. Hij hoopt dat de Europese aanpak bijdraagt aan het maken van wereldwijde afspraken tijdens de G20-bijeenkomst in het Amerikaanse Pittsburgh deze week. Daar zitten de twintig grootste industriële landen aan tafel.
Behalve de EU-lidstaten moet ook het Europees Parlement de voorstellen van de Europese Commissie nog goedkeuren. PvdA-Europarlementariër Thijs Berman noemt ze in een eerste reactie ,,een stap in de goede richting'', maar vindt ze niet ver genoeg gaan.
ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!