Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Brussel: Nederlands verbod op gloeilampen mag niet

15 sep 2009
  •  
leestijd 1 minuten
3178578.jpg
Nederland mag gloeilampen van 60 watt niet eerder uit de winkels verbannen dan de EU heeft afgesproken. Het uitfaseren van de energieverslindende lampen is een bevoegdheid van de Europese Commissie zelf.
De Europese Commissie zei dat dinsdag in reactie op het plan van minister Jacqueline Cramer (Milieu) om peertjes van 60 watt niet in september 2011 maar al in september 2010 uit de winkels te weren. Cramer meldde dat voornemen dinsdag in de begroting 2010.
De Europese Commissie staat wel toe dat overheden vrijwillige akkoorden sluiten met grote winkelketens. De Britse en Franse autoriteiten overwegen zulke akkoorden. Een wettelijk verbod is strijdig met EU-regels.
Begin deze maand deed de EU gloeilampen van 100 watt en meer in de ban. Daarna gaan stapsgewijs de minder felle gloeilampen uit de handel.
De Raad Nederlandse Detailhandel waarschuwde Cramer dinsdag al dat ze geen Europese afspraken mag schenden. Cramer ging jaren geleden al in de fout door een nationaal verbod op gloeilampen te overwegen.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar