Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Brillenglazen schoonmaken: do’s en don’ts

14-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64607 keer bekeken
  •  
Brillenglazen bril
Elke brillendrager herkent het wel; vieze vlekken of strepen op de brillenglazen. Je maakt de bril misschien schoon met water, gebruikt vochtige doekjes of doet het simpelweg met de punt van je trui. Maar lang niet alles is effectief en niet goed voor de glazen. Wat kun je nou beter wel en niet doen? En hoe maak je de brillenglazen nou écht goed schoon? We zetten het voor je op een rijtje.

1. Afwasmiddel of zeep

Met water verwijder je de harde stofdeeltjes. Om de vetvlekken van je brillenglazen te krijgen, kun je een klein beetje neutrale zeep of afwasmiddel over de glazen smeren. Haal het er vervolgens af met een brillendoekje. Let op: een kunststof montuur kun je beter niet met zeep of afwasmiddel schoonmaken.

2. Baking soda en water

Baking soda is geschikt voor heel veel dingen, zo liet onze huishouddeskundige Zamarra al eerder zien. Je kunt het gebruiken voor gerechten, maar óók voor het reinigen van je brillenglazen! Maak je bril eerst schoon met een brillendoekje. Meng vervolgens een eetlepel baking soda met een theelepel water, roer het goed door elkaar heen en smeer het vervolgens op de brillenglazen. Daarna kun je het gemakkelijk afspoelen en zijn jouw glazen vet- en streepvrij!

3. Gebruik een microvezeldoekje, géén papieren doekje

Met een microvezeldoekje kun je gemakkelijk je bril schoonmaken. Stofdeeltjes blijven goed plakken aan zo’n doekje, maar gebruik wel een schone! Het is absoluut af te raden om een papieren zakdoekje of keukenpapier te gebruiken. Daarmee kun je namelijk je brillenglazen ernstig mee beschadigen, omdat er grove houtvezels in de papieren doekjes zitten.

4. Gebruik géén vochtige brillendoekjes

Dit is een vrij onbekende én belangrijke tip: vochtige brillendoekjes lijken erg handig, maar kunnen net zoals papieren doekjes de brillenglazen beschadigen. Want in vochtige brillendoekjes zitten óók houtvezels.

5. Babyshampoo

Heb je een baby? Dan heb je ongetwijfeld babyshampoo in huis. Het klinkt wellicht vreemd, maar een beetje babyshampoo helpt! Doe een beetje babyshampoo op een microvezeldoekje en wrijf het zachtjes over de brillenglazen. Babyshampoo is vrij van chemicaliën en helpt het glas te beschermen. Krassen en vetvlekken zijn verleden tijd!

6. Let op temperatuurwisselingen

Als je bril te maken krijgt met plotselinge temperatuurwisselingen, dan kan dit schadelijk zijn voor de coating van je brillenglazen. Onder een hete kraan afwassen is dus niet aan te raden. De sauna in gaan met je bril is dus ook geen aanrader. Dat raadde de opticien van forumgebruiker ‘Wedengeborene’ namelijk al af.
Zo, nu weet jij hoe je een vet, vlek- en krasvrij door het leven moet gaan! Wil je weten wat je kunt doen tegen droge ogen? Dat lees je hier.
Bron: Tips van Oma, Eigen Huis & Tuin
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

corkoo
corkoo21 feb. 2020 - 12:18

Het meest simpele is een beetje alcohol 70%, dat je in elke drogisterij kunt kopen. Werkt voortreffelijk. Kant en klaar en geen gedoe met zeep en shampoo.Onschadelijk voor de glazen als je maar een schoonmaakdoekje gebruikt of schone katoenen zakdoek gebruikt.

gsnel0026
gsnel002620 feb. 2020 - 11:32

Ik gebruik al jaren de vochtige brillendoekjes van de Action en nog nooit problemen gehad, terwijl ik toch vele jaren met 1 bril doe.

pk49
pk4919 feb. 2020 - 17:01

er is wel degelijk verschil tussen baking soda en bakpoeder. Sjek dit uit: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/wat-is-het-verschil-tussen-bakpoeder-en-baking-soda/Het verschil tussen bakpoeder en baking sodaBeide ingrediënten zorgen voor het rijzen van een deeg of beslag, maar het zijn twee verschillende producten. Bakpoeder is een samengesteld poeder; de ingrediënten zijn een carbonaat en een zuur. Ook wordt er nog zetmeel gebruikt als vulmiddel/stabilisator. Carbonaat zorgt tijdens het bakken, in combinatie met vocht uit het deeg of beslag en het zuur, voor de vorming van koolzuurgas. Dat gas zorgt ervoor dat je deeg of beslag rijst. Wil je controleren of je bakpoeder nog goed werkt? Doe dan een beetje van het poeder in een kommetje met wat warm water. Als het gaat bubbelen dan is het nog prima te gebruiken.Baking soda (zuiveringszout, natriumbicarbonaat, dubbelkoolzure soda) is een natuurlijke, minerale stof (E500, een carbonaat). Het werkt alleen als er ook een zuur wordt gebruikt (wat in samengesteld bakpoeder al standaard zit). Denk daarbij aan karnemelk, yoghurt, azijn of citroen (sap of rasp). Ook honing en basterduiker (dat bestaat uit suiker en invertsuikersiroop, voor meer info kijk hier) werken redelijk in combinatie met baking soda. Soms worden baking soda en bakpoeder ook beide gebruikt, het zuur in het bakpoeder zorgt dan dat de baking soda goed zijn werk kan doen. In sommige recepten gebruik ik liever baking soda, omdat het resultaat daar lekkerder mee wordt dan met bakpoeder.

audb
audb19 feb. 2020 - 15:23

Wat mankeert er aan Nederlands? "baking soda" is gewoon bak poeder  en als je dan toch interessant wil doen zeg dan gewoon  natriumbicarbonaat en als je op Google daar naar zoeken dan vind je meteen uit dat het per pond stukken goedkoper blijkt te zijn dan een pakje van €1.70 ! Dit is een voorbeeld die ik binnen een seconde vond : https://www.natuurproduct.com/a-46611320-4366169/meel-bakmiddel/baking-soda/?gclid=EAIaIQobChMIvPqb9ufd5wIVGLLtCh2spwrbEAQYAiABEgJnIfD_BwE#description

1 Reactie
Cholf
Cholf20 nov. 2020 - 8:50

Bakpoeder lijkt de vertaling van Baking soda. Maar het zijn echt andere producten. In bakpoeder zit maar een klein beetje baking soda (natriumbicarbonaat). In recepten kun je het een niet zomaar voor het ander vervangen. Taalkundig zijn "soda" en "poeder" ook geen vertalingen van elkaar, maar dat doet minder ter zake ;-) Overigens vind ik het ook vreemd dat baking soda/natriumbicarbonaat/dubbelkoolzure soda hier als schoonmaakmiddel voor brillen wordt genoemd. Het schuurt inderdaad, ook als je het oplost (want wordt eerder een suspensie dan een oplossing, dus er blijven deeltje in het water zitten. Je hebt zuren nodig om het echt op te lossen/activeren, ook als je ermee bakt). Daarnaast grote kans dat het je monteur aantast als je je hele bril erin legt. Voor heel veel andere schoonmaakklusjes en natuurlijk voor bakken verder hartstikke prima spul :-)

zeemannetje
zeemannetje19 feb. 2020 - 12:22

Baking soda? Dat is toch een polijstmiddel en kan krassen veroorzaken?

2 Reacties
audb
audb19 feb. 2020 - 15:24

Nee het is bakpoeder maar in combinatie met azijn een goed ontstopping middel voor de afvoer.

endemion
endemion19 feb. 2020 - 17:35

Ja ik vind het ook een beetje vreemd dat het op deze manier geadviseerd wordt. Als ze nu eens duidelijk waren over dat je eerst dat spul volledig moet oplossen in water dan heb je ook geen krassende/schurende werking.

janenan
janenan19 feb. 2020 - 12:19

Een drupje afwasmiddel en wat lauw-warm water werkt maar bij de brillenzaak (Pearle bijvoorbeeld) verkopen ze een goed werkend reinigingsmiddel in een kleine flacon met een spuitdopje. Je spuit een beetje je op de brillenglazen en daarna kun je ze glanzend schoon wrijven met een (ouderwetse) katoenen luier of met een zachte katoenen theedoek. Dat geeft een prima resultaat.

Magnum007
Magnum00719 feb. 2020 - 11:42

Ik maak mijn bril al 30 jaar schoon met koud water en wc papier.Het klopt,dat echte glazen vrijwel niet krassen,maar ze zijn ook zwaarder.

1 Reactie
endemion
endemion19 feb. 2020 - 17:44

Ja WC papier is iig beter dan de keukenrol. Best groot verschil in hoe fijn de vezels zijn tussen bv een WC rol en een keukenrol. Maar glas of niet het zal meer om extra laagjes gaan zoals ontspiegeling die je er wellicht na verloop van tijd af boent.

HSuzanna53
HSuzanna5319 feb. 2020 - 11:20

Ik heb bewust gekozen voor mineraal glas i.p.v. kunststof, omdat mineraal glas van nature beter bestand is tegen krassen. Want hoe voorzichtig en schoon je ook probeert te zijn met je bril, het is gewoon een feit, dat deze elke dag vettig wordt.Ik spoel de glazen af onder stromend warm water en poets het droog met een schoon microvezel doekje, die ik alleen voor mijn brillen gebruik en regelmatig in de was stop.

Hajon
Hajon17 feb. 2020 - 12:01

Tandpasta hoort niet in dit rijtje. Het is een polijstmiddelen geen schoonmaakmiddel. Het wordt alleen aanbevolen om krasjes uit het glas te verwijderen. Tevens dikke kans dat je de coating er mee beschadigt of verwijdert.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!