Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bovenleidingbreuk hindert treinverkeer

02-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
trein_bewegend_80.jpg
Door een defecte bovenleiding vlakbij station Utrecht Centraal rijden maandagochtend heel weinig treinen van en naar Utrecht. Reizigers in nagenoeg alle richtingen hebben er last van, zoals van en naar Schiphol, Den Haag, Breukelen, Den Bosch en Nijmegen. De NS raadt mensen aan om Utrecht te mijden. ,,Vertrek later of kies alternatief vervoer en hou sowieso de reisplanner in de gaten'', aldus een woordvoerder. Die planner geeft aan dat de vertraging oploopt tot een uur.
Monteurs
De NS verwacht dat de problemen pas rond het middaguur verholpen zijn. ProRail meldde rond acht uur dat monteurs ter plekke zijn om de bovenleiding te repareren. ,,Het repareren van een bovenleiding duurt altijd lang'', legt een woordvoerster van ProRail uit. Het is volgens haar precies werk, omdat de leiding precies goed moet hangen voor de treinen die er onderdoor rijden. Ook is het gevaarlijk door het hoge voltage dat door de leiding gaat. Tussen Utrecht en Harmelen is ook nog een overwegstoring die opgelost moet worden.
Omreismogelijkheden
NS heeft op de reisplanner diverse omreismogelijkheden gezet. Tussen Schiphol en Utrecht, Den Bosch en Utrecht en Bijlmer ArenA en Utrecht rijden (snel)bussen. Tussen Amsterdam Centraal en station Bijlmer ArenA kunnen reizigers de metro nemen.
Een maand geleden was er ook een grote storing bij Utrecht Centraal, door een hardnekkige storing in een computercentrum van ProRail. Daardoor reden er de hele dag nauwelijks treinen. In het computercentrum bevinden zich de systemen en netwerken voor de treinbesturing rond Utrecht. Daags voor de storing waren er werkzaamheden uitgevoerd.
Overmacht
Dat het treinverkeer rondom Utrecht voor de tweede keer in een maand ernstig is verstoord, is heel vervelend voor de reiziger. Maar NS kan er in dit geval niks aan doen. ,,Een breuk in de bovenleiding, dat is overmacht voor NS'', zegt een woordvoerder van reizigersorganisatie Rover maandag.
Minder mogelijkheden
Rover ,,roept al langer heel hard'' dat er iets aan 'Utrecht' gedaan moet worden. Spoorbeheerder ProRail zou dat volgens Rover kunnen doen. ,,ProRail heeft de afgelopen tijd heel veel wissels weggehaald op Utrecht Centraal. Dat is op zich niet zo'n gek idee, want dan zitten treinen elkaar minder in de weg. Maar je beperkt jezelf er ook mee, want er zijn veel minder mogelijkheden om treinen van de ene kant van het station naar de andere te krijgen.'' ANP

Meer over:

ns, trein, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!