Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

BodyTalk geeft tieners beter zelfbeeld

12-06-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
4081344.jpg
Het lesprogramma BodyTalk moet tieners helpen van een laag zelfbeeld af te komen. Problemen met overgewicht, alcohol en pesterijen kunnen hierdoor in de kiem worden gesmoord. Donderdag werd het lespakket gelanceerd in Rotterdam.
Veel meisjes en jongens in de leeftijd van elf tot veertien hebben een laag zelfbeeld en denken negatief over hun eigen lichaam. Sommigen van hen zijn hierdoor obsessief met hun uiterlijk bezig. Volgens sociologe Greta Noordenbos, die verbonden is aan de Universiteit Leiden, zitten deze kinderen in een levensfase die gepaard gaat met veel onzekerheid.
,,Deze kinderen maken de overstap van de basisschool naar de middelbare school. Ze komen in de puberteit, ze zien hun lichaam veranderen, ze krijgen ineens haargroei op allerlei plekken. Het zou goed zijn als op school aandacht wordt besteed aan hun zelfbeeld'', aldus Noordenbos.
Jongeren moeten door de lessen die leraren met het pakket kunnen geven bijvoorbeeld weerbaarder worden tegen de invloed van beelden in de media van onrealistische schoonheidsidealen.
Noordenbos ontwikkelde het lespakket met steun uit een fonds van zeep- en cosmeticaproducent Dove. Als het aan haar ligt, gaan scholen grondig met het materiaal aan de slag. ,,Ik wil nog aankloppen bij het ministerie van Onderwijs en bij Jeugd en Gezin. Alle scholen zouden dit lespakket op het programma moeten zetten.''
Het is lastig aan te tonen of je met een lespakket daadwerkelijk het zelfbeeld van mensen kunt veranderen. Belgische scholen werken al enige tijd met BodyTalk. Uit onderzoek bleek dat al na vier weken sprake was van een significante toename van de zelfwaardering. Het is echter niet zo dat een school er goed aan doet het lespakket zomaar in vier weken te behandelen. Het onderwerp kan het beste steeds weer terugkomen in verschillende lessen, vindt Noordenbos.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!