Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Black Friday: Hoe word je beïnvloed en wat kun je eraan doen?

23-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1456 keer bekeken
  •  

Vrijdag 29 november is het weer zover: Black Friday. Het commerciële Amerikaanse shopfestijn is al enige tijd terug naar Nederland overgewaaid. Met reclame voor extreme kortingen wordt de consument overgehaald tot een aankoop. Neuro-marketeer Tim Zuidgeest weet precies hoe we telkens toch weer worden verleid.

Fear of missing out

De belangrijkste emotie waar winkels op inspelen is volgens Zuidgeest 'the fear of missing out', oftewel de angst voor afwezig zijn of op anderen achter lopen. Die emotie is veel sterker dan de vreugde bij winst. En daar maken winkeliers handig gebruik van door een beeld van schaarste te creëren. We zien bij aanbieding een teruglopende klok of er staat bij dat er maar een beperkte voorraad is. De boodschap is duidelijk: koop nu, want anders vis je achter het net.

Black Friday niet één dag, maar anderhalve week

En zeker online bij grote webshops blijft Black Friday niet meer beperkt tot één dag. Een week voor 29 november gaan ze al van start met een 'Pre Black Friday'. Soms zijn er in de week voorafgaand aan de dag zelf al iedere dag aanbiedingen. En de maandag na Black Friday is het Cyber Monday. Alweer een dag met hoge kortingen. Winkeliers grijpen volgens neuro-marketeer Zuidgeest iedere kans aan om consumenten te verleiden met tijdelijke kortingen.

Maand lang shoppen

Maar constateert Zuidgeest, het gaat niet om anderhalve week, het gaat inmiddels om een hele aaneengesloten maand van consumeren. Als startpunt is er Black Friday in eind november. Daarna gaan we over in Sinterklaas en vervolgens ook nog eens Kerstmis. Het begint allemaal net nadat we eind november ons salaris hebben gekregen. En dat salaris kunnen we lekker gaan uitgeven.  

Nepaanbieding of niet?

Vorig jaar constateerde de Consumentenbond dat het een enkele keer voorkomt dat het tijdens Black Friday om nepaanbiedingen gaat. Maar bij het doen van aanbiedingen zijn winkeliers in Nederland wel gebonden aan regels. Bij de 'van-voor' aanbiedingen moet de 'van-prijs' in ieder geval in de 3 maanden voorafgaand aan de aanbieding daadwerkelijk zijn gehanteerd in de winkel. Maar dat sluit niet uit dat de korting die we nu als speciale 'Black Friday Korting' krijgen voorgeschoteld, niet precies dezelfde korting is die we eerder in het jaar ook al krijgen.

Bewapen je tegen het marketinggeweld

Hoewel bijna iedereen gevoelig is voor het reclamegeweld, kun je jezelf er wel tegen wapenen, aldus Zuidgeest. Hij geeft de tip vooraf een budget te bepalen en dat dan te pinnen. Doordat je het geld dan echt moet uitgeven, doet dat meer pijn dan als je hetzelfde digitaal zou betalen. Ook kun je zodoende beter controle houden over je uitgaven. Nog een tip: koop dingen die pijn bij jou wegnemen. Als je iets koopt omdat je er vrolijk van wordt, is die blijdschap vaak van korte duur. Als je iets koopt dat pijn wegneemt, blijf je op lange termijn gelukkiger.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

christin
christin24 nov. 2019 - 20:55

hahaha, Black fryday daar doe je toch niet aan mee? Dat is iets voor hebberige mensen die denken dat ze goedkoop uit zijn maar in wezen dingen kopen die ze helemaal niet nodig hebben!! Vooral in deze tijd van milieubesparing raad ik aan dat niemand er in trapt. Doe als ik en koop niks. 

SuzanneD
SuzanneD24 nov. 2019 - 15:54

Absoluut, net als Black Pete (zwarte piet) zoals hij/zij in het buitenland wordt genoemd, als je het over het Sinterklaasfeest hebt. Ik heb door Amerika, Engeland Australië en nog wat landen gereisd de laatste paar jaar, en elke keer hoorde ik dan: jullie Nederlanders zijn gek dat je je zo laat beïnvloeden. Hebben de beklaagden zich helemaal niet verdiept in de geschiedenis en het verhaallijn achter die Sinterklaas van jullie? De Moren waren/zijn nu eenmaal zwart. Het waren/ zijn de hulpen (sommigen noemen ze ook bedienden, maar zeker geen slaven) van Sinterklaas. Er is toch ook nooit een discussie geweest over het feit dat bijv. veel Engelse, Nederlandse (etc.) rijken, blanke bedienden hadden?  Begrijp me niet verkeerd, ik ben absoluut tegen discriminatie, maar we moeten de dingen/tradities realistisch blijven bekijken. Net zoals ik me nu al ondertussen een tijdje  afvraag of anderen hebben nagedacht over het volgende: als wij zo'n multiculturele samenleving zijn, en we willen niemand op de tenen trappen en iedereen moet zich gelijkwaardig kunnen voelen en zichzelf met ieder ander kunnen vergelijken / identificeren, met wie moeten de Afrikaanse kinderen zich dan identificeren, ten tijde van de Sinterklaas periode, als we alleen nog maar witte pieten of pieten met een enkele roetveeg mogen tentoonstellen?? Moeten deze kinderen zich nu wit laten schminken, omdat zwart niet meer mag??? Oh, en nu het toch over de hulpjes hebben van Sinterklaas, dan moeten we toch ook eens beginnen met een discussie en protest over de hulpjes van de kerstman. Dat zijn tenslotte elfjes, of kleine mensen! Misschien moeten we de mensen met dwerggroei (achondroplasie) vragen of die zich gediscriminaliseerd voelen. Als we dat ook moeten gaan veranderen, dan denk ik dat driekwart van de wereld zich over ons heen valt. Tenslotte zijn wij het enige land die te ver doordraven met dit soort zaken. Oftewel, misschien moeten we nergens meer ter wereld Sinterklaas of Kerst vieren!!! Dan voelt niemand zich meer aangesproken, en hoeven we nooit meer discussies hierover te voeren of protesten te houden. Cadeaus krijgen we toch al genoeg voor onze verjaardagen, moederdagenergie en vaderdagen. En een heleboel kinderen in de wereld krijgen ook het hele jaar door nog cadeautjes.  Het is nog beter voor het milieu ook: geen sint of kerst papier, minder plastic speelgoed en andere echt-niet-nodig maar alleen maar hebben-hebben-hebben dingen.  I.i.g.: wie begint er een groots protest over Black Friday??? Als we persé zo'n dag moeten hebben èn het moet ook nog persé in het Engels, dan zou ik denken dat Cheap Friday beter is. 

audb
audb24 nov. 2019 - 12:25

Kijk als je iets voor b.v. een computer onderdeel wilt kopen op hardware.info daar zie je dan wat de echte koopjes zijn en welke net iets goedkoper. Vorig jaar hadden ze ook zo lijst en daar bleek dat sommige verkopers zelfs duurder waren dan normaal. 

1 Reactie
John1313
John131324 nov. 2019 - 13:24

https://tweakers.net/ is ook een leuke vergelijkingssite met prijsverloop van een product.

Soeper
Soeper24 nov. 2019 - 10:06

Al die na-aperij. Het komt van Amerika, maar natuurlijk moeten wij dat weer nadoen. Kunnen wij Nederlanders niet zelf iets verzinnen. En moet altijd alles in het Engels, ook al zo iets, Wij zijn Nederlanders met eigen mooie taal, moet nu alles in het Engels, waarom? 

bekenkamp
bekenkamp24 nov. 2019 - 9:35

Dit is natuurlijk wel heel erg: Black Friday: Hoe wordt je beïnvloedt en wat kun je eraan doen? Misschien iemand een cursusje spelling geven?

Engelse drop
Engelse drop24 nov. 2019 - 9:19

Is de naam BLACK friday niet discriminerend???

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!