Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Basisscholen Flevoland en Groningen vaak zwak

17-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
klas_16.jpg
Van alle basisscholen in Flevoland en Groningen is meer dan één op de tien zwak of zelfs zeer zwak. Het landelijke gemiddelde is 4 procent. Voor kleine scholen in krimpregio's, waarvan in Flevoland en Groningen sprake is, blijkt het heel moeilijk om de kwaliteit op orde te houden. Dat blijkt uit het Onderwijsverslag 2010-2011 van de Inspectie van het Onderwijs.
Voortgezet onderwijs
Het aantal zwakke en zeer zwakke scholen in het voortgezet onderwijs is ook relatief hoog in Friesland en Groningen. Tegen de landelijke trend in, is het percentage hier gestegen. Het gaat hier om respectievelijk 21 en 23 procent, het landelijk gemiddelde is 10 procent.
Verbetering
In totaal is het aantal scholen dat zwak of zeer zwak is verder gedaald. Uit een analyse van de inspectie blijkt dat docenten en schoolleiders een belangrijke rol spelen bij de verbetering van zwakke scholen. Op scholen die voorheen zwak of zeer zwak waren, blijken de didactische vaardigheden van leraren zeer sterk te zijn verbeterd. Bijna alle docenten leggen duidelijk de lesstof uit op de verbeterde scholen. Bij de nu nog zwakke scholen kan nog niet de helft van de docenten goed uitleggen.
Speciaal basisonderwijs
Onderdeel van zorg blijft echter het speciaal basisonderwijs, waar het percentage zwakke scholen landelijk enkele procentpunten stijgt. Een op de vijf scholen in het voortgezet speciaal onderwijs was op 1 september vorig jaar zwak of zeer zwak. Volgens de Onderwijsinspectie moet hier met name de ontwikkeling van de leerlingen centraal worden gesteld, waar nu hun zorgbehoefte als belangrijkste wordt gezien.
Hoger niveau
Nederlanders volgen steeds hogere onderwijsvormen. Deze trend is al decennialang te zien en wordt nu nogmaals bevestigd in het Onderwijsverslag. Basisschoolleerlingen krijgen hogere schooladviezen, de doorstroom neemt toe en er zitten minder leerlingen in de laagste niveaus op het vmbo en mbo. Punt van zorg is wel dat het slagingspercentage daalt op de middelbare school van 93,5 procent in 2008 naar 90,5 procent vorig jaar.
Verscherping eindexameneisen
De eindexameneisen worden dit jaar verscherpt. ,,Het effect hiervan is onbekend, maar het resulteert waarschijnlijk niet in een stijging van de slagingspercentages'', zo staat in het rapport.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!