Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Banken berekenen gedaalde rente niet door

10-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geld-banken.jpg
Rood staan bij de bank blijft duur. De meeste banken hanteren een rentetarief van circa 15 procent per jaar. Dit kan veel goedkoper omdat de banken door de lage rentestand minder geld kwijt zijn om zelf te lenen of spaargeld aan te trekken. Banken geven dit voordeel niet aan hun klanten door. Een en ander blijkt uit onderzoek van BankenOverzicht.nl, een nieuwe vergelijkingssite voor sparen, betalen en creditcards. 
De meeste banken hebben dit jaar hun tarieven voor betaalpakketten verhoogd, omdat zij per 1 november jongstleden als gevolg van Europese regelgeving geen geld meer kunnen vragen voor de valutering (het overboeken van bedragen tussen bankrekeningen met als doel rentewinst te behalen) van het betalingsverkeer.
ASN Bank “beste keus”
Van de onderzochte betaalpakketten komt ASN Bank als beste keuze uit de bus, aldus BankenOverzicht.nl Deze betaalrekening kost 18 euro per jaar, iets meer dan ING, maar rood staan is goedkoper en de klant ontvangt ook 1 procent rente bij een positief saldo op de betaalrekening.  Bankieren kan het goedkoopste bij ING. Deze bank biedt voor 13,80 euro per jaar het goedkoopste betaalpakket van Nederland, inclusief bankrekening, pinpas en internetbankieren. ABN Amro is met 33 euro per jaar de duurste bank.
Renteverlaging banken niet voor de klant
Geld lenen bij de bank blijft erg duur, terwijl de rente die banken onderling betalen om geld te lenen fors is gedaald. Deze officiële marktrente (‘1 maands-Euribor’) is in twee jaar tijd gedaald van 4,2 procent naar 0,4 procent.
De banken hebben deze renteverlaging niet doorberekend aan hun klanten. Klanten van de Rabobank betalen met 15 procent het meest om rood te staan. Bij een jaarlijkse roodstand van 1000 euro komt dit neer op 150 euro per jaar. Bij de SNS Bank betaalt een klant hiervoor het ‘minst’ met nog altijd 120 euro per jaar.
Bron: BankenOverzicht.nl

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!