Degene met een relatief hoger loon heeft meer invloed op de beslissingen binnen een gezin. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg.
Verschillende tijdsverdeling
Uit het onderzoek van hoogleraar micro-economie Frederic Vermeulen blijkt dat vaders en moeders van Nederlandse gezinnen hun tijd verschillend indelen. Vaders werken en pendelen gemiddeld een kleine 48 uur per week, terwijl moeders dat gemiddeld 28,5 uur doen. Diezelfde moeders besteden veruit de meeste tijd aan de zorg voor de kinderen en andere huishoudelijke taken: gemiddeld meer dan 15 uur per week tegen 9 uur voor de vaders.
Vermeulen onderzocht hoe de verdeling van tijd en geld binnen het gezin tot stand komt. Hij deed dit aan de hand van een micro-economisch model dat rekening houdt met verschillende voorkeuren over de verdeling van vaders en moeders. Vermeulen heeft er in zijn model rekening mee gehouden dat gezinnen niet als één geheel beslissingen nemen.
Uiteindelijke keuze
Uit het onderzoek blijkt dat de uiteindelijke keuzes die het gezin maakt dichter zullen aanleunen bij de voorkeuren van de partner met een relatief hoger loon. Dat uit zich in meer persoonlijke bestedingen of in meer vrije tijd voor die partner. Aan de andere kant blijkt dat moeders niet meer om het welzijn van hun kinderen geven dan vaders.
Verder laat het model zien dat vaders en moeders gemiddeld ongeveer evenveel euro’s besteden aan persoonlijke uitgaven, een dikke 300 euro per maand, terwijl de kinderen met gemiddeld 480 euro aan de haal gaan. De grootste hap van het gezinsbudget gaat op aan uitgaven als huur, gas en elektriciteit.
Bron:
Universiteit van Tilburg