Wassen reduceert griepvirus in bladgroenten
11-06-2009
• leestijd 1 minuten
Uit onderzoek van Leen Baert en UGent naar norovirussen in voedselwaren is aangetoond dat het wassen van bladgroenten zoals, spinazie en ijsbergsla, een tienvoudige afname teweegbrengt van het norovirus.
Indien de groente besmet is met veel virussen, zal het wassen echter niet voldoende zijn om een virale infectie te voorkomen. Daarom moet volgens Baert worden gepleit voor een goede kwaliteit van de groenten door het in stand houden van goede hygiënische praktijken in de productie en bereiding van voedsel.
Het norovirus veroorzaakt buikgriep. Een uitbraak van deze voedselinfectie haalde al verschillende keren het nieuws. In maart 2009 nog werden 400 bezoekers van het Britse sterrenrestaurant ‘The Fat Duck’ slachtoffer van het norovirus. Ook op cruiseschepen breekt de infectie soms uit.
De meeste van deze uitbraken werden vermoedelijk veroorzaakt door een voedselbereider die het virus overbracht naar de maaltijden die hij net voor de consumptie klaarmaakte, zoals bijvoorbeeld sandwiches. Dit kan verklaard worden doordat het norovirus in grote aantallen uitgescheiden wordt via de stoelgang. Wanneer een voedselbereider besmet is en geen goede persoonlijke hygiëne in acht neemt, bestaat er dus een grote kans op een voedselgebonden infectie en/of uitbraak.
Bron: UGent, Consumed