Kassa

Voorstadium van Alzheimer mogelijk ontdekt

  •  
10-10-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
421760.jpg
De Nijmeegse neuroloog Frank Erik de Leeuw heeft mogelijk een voorstadium van de ziekte van Alzheimer ontdekt. Hij vond dat oudere mensen met lichte geheugenklachten een gekrompen hippocampus hebben. De hippocampus zorgt onder meer voor het geheugen en het opslaan van herinneringen.
Het was al bekend dat Alzheimerpatiënten een sterk gekrompen hippocampus hebben. Maar bij mensen die een beetje vergeetachtig zijn, was tot nu toe niets te vinden. Niet met een scan, maar ook niet via een neuropsychologische test. De ontdekking van De Leeuw en zijn collega's is belangrijk, omdat een betere behandeling van Alzheimer mogelijk is als de ziekte veel vroeger wordt ontdekt.
Volgens De Leeuw klagen sommige oudere mensen over concentratieproblemen, afgenomen denksnelheid en moeite met het vinden van woorden. Als daar geen medische oorzaak voor wordt gevonden, werden deze klachten tot nu toe afgedaan als subjectief. Maar onderzoek bij vijfhonderd gezonde ouderen heeft aangetoond dat degenen met subjectieve geheugenklachten ook een licht gekrompen brein hebben.
De Leeuw onderzoekt alle testpersonen over een jaar opnieuw om te zien of zich bij de mensen met de gekrompen hippocampus inderdaad Alzheimer ontwikkelt. De ziekte van Alzheimer is een voortschrijdend proces en zou dus in elk geval bij een aantal mensen over een jaar aantoonbaar moeten zijn. De Leeuw heeft met andere onderzoekers over de Nijmeegse ontdekking gepubliceerd in het recent verschenen nummer van het medische tijschrift Neurology.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!