Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 3 oktober om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Voorkom dat je de verkeerde app downloadt: 7 tips

17 feb 2016
  •  
leestijd 2 minuten
apps930x520
Recent kwam het nieuws naar buiten dat Windows last heeft van veel nep-apps in hun appstore. Ook apps voor een Android- of Apple-telefoon zijn niet immuun voor namaak. Nep-apps kunnen schadelijk zijn, omdat ze bijvoorbeeld spyware of virussen op je telefoon kunnen zetten. Hier vind je 7 tips om te voorkomen dat je per ongeluk een nep-app installeert.
Wie is de maker?
1 - Kijk goed naar wie de maker van de app is. Als je populaire, veelgebruikte apps downloadt zoals de Facebook- of Spotify app, staat er meestal bovenaan met een blauw tekentje aangegeven dat het gaat om de echte ontwikkelaar. Let ook op of de naam van de app wel goed is geschreven: nep-apps hebben vaak een naam die nét iets anders geschreven is dan het origineel. Hier zie je een voorbeeld van de app Snapchat en de neppe variant Snupchat. Kortom: let goed op juiste naam.
Snapchat plaatje
Hoe beoordeeld?
2 - Bekijk hoe anderen de app beoordelen. Gebruikers kunnen de app beoordelen door de app te waarderen aan de hand van sterren. Zijn er veel mensen die de app maar één of twee sterren hebben gegeven dan is het waarschijnlijk geen goede app die echt werkt.  
snapchat punt 2
Hoeveel gebruikers?
3 - Kijk naar het aantal gebruikers dat deze app al heeft gedownload. Weinig downloads bij een app waarvan je zou verwachten dat hij populair is zijn meestal een goede indicatie dat het niet de echte app is. Het gaat hier dan mogelijk niet om de originele app van de echte ontwikkelaar.
Wat zijn de voorwaarden?
4 - Bijna niemand doet het en gaat meteen akkoord... maar let goed op de voorwaarden waarmee je je akkoord verklaart. Wil een app meer dan logischerwijs noodzakelijk? Download 'm dan niet. Pas ook op als apps toestemming vragen om berichten vanaf jouw telefoon te kunnen versturen. Dat is vaak geen zuivere koffie. En, is het echt nodig dat de app je lijst met contacten kan inzien?
Check de omschrijving
5 - Lees de omschrijving van de app goed door. Als deze in gebrekkig Engels of Nederlands is geschreven, dan kan dat een aanwijzing zijn dat het gaat om een niet-officiële app.
Beperk je tot de bekende app-winkels
6 - Download een app niet van zomaar een externe website. Het veiligst is om een app te zoeken in de Play- of Appstore, met inachtneming van bovenstaande punten. Ontwikkelaars van apps krijgen niet zomaar toestemming om hun app aan te bieden in de appstores van Apple of Android .
Antivirus-app
7 - Malware op je telefoon voorkomen? Op computers en laptops is het al doodnormaal, op telefoons nog niet: zet een antivirusscanner op je telefoon. Antivirus-apps zijn gewoon te vinden in de appstores, maar let natuurlijk goed op de zes hierboven genoemde punten voor je antivirus installeert.

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!