Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer gewichtsverlies door sporten voor ontbijt

02-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
sporten.jpg
Door te sporten voor het ontbijt, kan men meer gewicht verliezen dan door te sporten na het ontbijt. Hoewel eerder nog werd gedacht dat het moment van lichaamsinspanning geen verschil zou maken, blijkt nu uit Brits onderzoek dat er meer lichaamsvet wordt verbrand wanneer iemand voor de eerste maaltijd sport.
Onderzoek
Voor het onderzoek werd een experiment uitgevoerd onder tien mannen dat was onderverdeeld in drie stadia. Jason Gill, onderzoeker aan de Glasgow University, liet de mannen in het eerste stadium helemaal niet bewegen. In de tweede fase werd er voor het ontbijt een wandeling van een uur gemaakt door de proefpersonen. In de derde fase werd dezelfde wandeling na het ontbijt gemaakt.
Vetverbranding
De resultaten van het experiment geven aan dat er 33% meer vet wordt verbrand door te sporten voor het ontbijt. In de situatie waarbij de proefpersonen voor het ontbijt een uur wandelde werd meer vet verbrand, omdat de energie die nodig is om te kunnen sporten niet uit het ontbijt, maar uit energiereserves (vet) van het lichaam werd gehaald. Het lichaam heeft volgens onderzoeker Gill genoeg van dit soort reserves om 's morgens wel tot twee uur lang voor het ontbijt te kunnen sporten.

Hartziekten

Naast het verbranden van lichaamsreserves om af te vallen, bleek uit het onderzoek ook dat mannen tijdens het sporten voor het ontbijt vetten verbranden die voor verstopping van de bloedvaten zouden kunnen zorgen. Hierdoor zakt het risico op hart- en vaatziekten.

Alternatief

Liever niet op een lege maag sporten? Sporten heeft natuurlijk ook effect wanneer het op een ander tijdstip van de dag wordt gedaan. Er bestaat volgens Gill alleen een klein voordeel bij het overslaan van een ontbijt. Toch is het volgens de onderzoeker vooral belangrijk om 'iets' te doen. Daarbij moeten mensen er volgens Gill altijd rekening mee houden dat het vaak een tijd duurt voordat iemand echt zichtbaar afvalt door regelmatig te sporten.
Bron: Dailymail.co.uk/Consumed.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!