Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Lekker en veilig genieten van de barbecue
04-06-2005
•
leestijd 1 minuten
•
97 keer bekeken
•
Als het weer meezit, zou het er van kunnen komen dit weekend, of de komende vakantieweken: lekker barbecuen in de tuin of op de camping. Om het barbecuen ook veilig te doen, zet het Voedingscentrum de belangrijkste voorzorgsmaatregelen op een rij.
Haal vlees, vis en kip kort voor het barbecuen uit de koelkast. Liefst in gedeeltes die u af en toe aanvult. Koop zonder goede koelkast vlees, vis en kip (het liefst voorgegaard) op het laatste moment.
Gaar grotere stukken vlees (zoals kip) voor in kokend water of in de magnetron. U kunt ook voorgegaard vlees kopen. Wees ook voorzichtig met salmonella-vrije kip die nog wel andere schadelijke bacteriën, zoals campylobacter, kan bevatten.
Maak het vlees goed gaar, maar laat het niet verbranden. Draai het regelmatig. Snijd eventuele verbrande stukjes eraf en gooi ze weg. U kunt gebruik maken van een folieschaal of aluminiumfolie op het rooster: dat voorkomt dat er vet op de kolen druipt en er grote vlammen ontstaan. Houd 25 tot 40 cm afstand tussen het rooster en de kolen en wacht met het roosteren tot de kolen met een laagje witte as zijn bedekt en er geen vlammen meer te zien zijn.
Voorkom kruisbesmetting: gebruik verschillende borden, messen en vorken voor rauwe en gare producten.
Bewaar geen restanten rauw vlees die ongekoeld buiten hebben gestaan. Als u geen koelkast heeft, bewaar dan zeker geen vlees.
Op de site
http://www.voedingscentrum.nl/
staat informatie over wat u moet doen als u toch een voedselvergiftiging oploopt.