Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Interbank dupeert consumenten met torenhoge woekerrente

30 apr 2016
  •  
leestijd 4 minuten
link 3 dossier
Een familie sloot in 2003 een doorlopend krediet van €30.000 af bij Interbank. Meneer heeft het krediet afgesloten via de tussenpersoon Setiakawan Financieringen. Deze tussenpersoon was hem geadviseerd door de sociale werkplaats waar hij werkzaam was. De maandtermijn was €300 en de (variabele) rente 9,6%. Tot 2010 heeft de familie in totaal nog circa €3000 opgenomen, na 2010 niets meer. In de afgelopen dertien jaar hebben ze maandelijks €300 betaald voor rente en aflossing. In totaal hebben ze meer dan €46.000 aan Interbank betaald. Onlangs werd ze duidelijk dat ze na dertien jaar slechts een bedrag van €4500 hebben afgelost! Nog steeds hebben ze een restschuld van €28.500.
Nauwelijks afgelost
Hoe is dat mogelijk? De crux is de oplopende rente. In de loop der jaren is de rente gestegen van 9,6% naar 12,3%. Aangezien die rente zo hoog is wordt er nauwelijks afgelost.
Kwalijke praktijken
Rob Goedhart van de Stichting Geldbelangen vertelt dat de rente op het doorlopend krediet inderdaad verhoogd mag worden omdat in de voorwaarden staat dat deze variabel is. Ook valt een percentage van 12,3% binnen het wettelijk maximum van 14%. Goedhart: "Hoewel het juridisch misschien klopt wat Interbank doet is het kwalijk. Ze lokken mensen binnen met lage rentes, maar zodra klanten binnen zijn worden de rentes langzamerhand verhoogd." Goedhart zegt ook: "Wat je overeenkomt moet wel redelijk en billijk zijn."
Rug tegen de muur
In dit verhaal, maar ook in een aantal andere dossiers, ziet Goedhart dat mensen met hun rug tegen de muur staan. Ze kunnen namelijk niet overstappen naar een goedkopere kredietverstrekker vanwege de leeftijd en het inkomen. Dat geldt ook voor de familie waarvan wij het verhaal vertellen. Ze kunnen niet overstappen naar een andere bank. In hun geval kunnen ze zelfs niet naar een sociale bank of de gemeentelijke kredietbank.
Interbank niet in de studio
Interbank wil in de studio niet reageren op het verhaal van de familie. Zij zijn van mening dat ze in deze casus correct hebben gehandeld. Zo wijzen zij erop dat meneer niet heeft gekozen voor een hoger maandbedrag zodat hij sneller had kunnen aflossen. Ook zegt Interbank:
De tekst die op het maandoverzicht vermeld staat: De rente van uw lening is variabel. Dit betekent dat wij de rente kunnen wijzigen. De rente is opgebouwd uit verschillende onderdelen: de kosten die wij zelf moeten maken om geld in te kopen (fundingskosten), het risico dat klanten ons niet terugbetalen (kredietrisico), onze kosten en een winstopslag. Als één of meer van deze onderdelen verandert, kan de rente wijzigen.  
Gesprek
Na aandringen van ons heeft ondertussen wel een gesprek plaatsgevonden tussen Interbank, de familie en Rob Goedhart. Goedhart heeft gezegd dat de familie nooit een doorlopend krediet verkocht had mogen worden, maar dat ze beter af waren geweest met een persoonlijke lening, waarbij ook vaststaat dat je op een bepaalde datum alles hebt afbetaald. Als ze zo'n lening hadden afgesloten zouden ze over drie jaar klaar zijn. Interbank is een dag voor de uitzending met een voorstel gekomen, maar daar beraadt Goedhart zich nog over met de familie.
Rente laag
Ook in het gesprek heeft Interbank niet willen verklaren waarom de rente bij de familie extreem hoog is, namelijk 12,3%. In ieder geval is de Euribor-rente de afgelopen jaren alleen maar is gedaald terwijl de rente van de familie is gestegen. Interbank is in de loop der jaren dus steeds meer gaan verdienen aan het krediet van deze familie.
Tussenpersonen en Interbank zijn één pot nat
Interbank legt de verantwoordelijkheid ook bij de tussenpersoon. Uit ons onderzoek blijken de tussenpersonen en Interbank allemaal nauw met elkaar verbonden zijn. De eerste tussenpersoon was Setiakawan Financieringen. Deze heeft een link met Interbank. Verder heeft tussenpersoon KredietDesk de portefeuille van Setiakawan Financieringen overgenomen. KredietDesk is onderdeel van Crédit Agricole Consumer Finance Nederland B.V. Je raadt het al, Interbank is ook onderdeel van Crédit Agricole Consumer Finance Nederland B.V.  
Interbank heeft veel vertakkingen
Interbank is dus een volle dochter van Crédit Agricole Consumer Finance Nederland B.V., maar als je een krediet hebt bij bijvoorbeeld de Voordeelbank, de Finata Bank of IDM Financieringen, dan valt dat ook allemaal onder hetzelfde concern. Hier zie je een overzicht.
Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland
De VFN, waar Interbank ook bij hoort, neemt verder geen enkel standpunt in over de kwalijke praktijken van Interbank. Over de hoge rente van 12,3% zegt de VFN slechts dat dit valt binnen het wettelijk maximum. Lees hier de reactie van de VFN.
AFM, NVB en DNB
Uiteraard hebben wij de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank en de Nederlandse Vereniging van Banken een reactie gevraagd op de praktijken van Interbank. Zo vindt de AFM dat banken klanten met een krediet waarop nauwelijks wordt afgelost, hun klanten moeten benaderen voor een herbeoordeling van het krediet. Dat is bij de familie nooit gebeurd. De NVB zegt dat een lening waarbij nauwelijks wordt afgelost, in deze tijd, onwenselijk is. Hier kan je de reactie van de AFM en NVB lezen. De DNB reageert als volgt:
De Nederlandsche Bank doet geen mededelingen over individuele ondernemingen. In het algemeen geldt dat DNB (prudentieel toezicht) regelmatig overleg heeft met de AFM (gedragstoezicht) over alle relevante issues die spelen bij onder toezicht staande ondernemingen, om informatie uit te wisselen en waar nodig gezamenlijk op te trekken. Ook bij DNB zijn enkele vragen van consumenten binnengekomen over dit onderwerp. Deze zijn gedeeld met de AFM, omdat de vragen en klachten op het toezichtgebied van de AFM liggen. 
Meer soortgelijke zaken
Het verhaal van deze familie staat niet alleen. Stichting Geldbelangen heeft nog enkele andere dossiers waarin mensen een hoge rente betalen en geen kant meer uit kunnen. Als jij ook een krediet hebt bij Interbank of bij één van de onderdelen van Interbank, dan kun je je  wenden tot de stichting. Hier staat meer informatie.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!