Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Hangmat-effect' bevordert slaap

22-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
hangmat.jpg
Waarom wiegen we baby's heen en weer om ze in slaap te sussen? En waarom is het liggen in een hangmat zo slaapverwekkend? Eigenlijk weten we allemaal wel dat het 'hangmat-effect' stimulerend werkt voor een dutje, maar dat is nu voor het eerst ook wetenschappelijk bewezen.
Onderzoekers Sophie Schwartz en Michel Mühlethaler van de Universiteit van Genève in Zwitserland concludeerden dat mensen inderdaad beter slapen wanneer ze in slaap worden gewiegd. De wetenschappers lieten 10 proefpersonen twee maal een 'powernap' doen van 45 minuten. De eerste keer op een stilstaand bed, de andere keer op een bed dat lichtjes (0,25 Herz) heen en weer bewoog. Tijdens deze tests werden de hersengolven van de proefpersonen gemeten (EEG-scan). Mensen in het bewegende bed waren al in drie minuten onder de pannen. Dat was 30 tot 40 procent sneller dan wanneer ze in het niet-bewegende bed lagen. Naast het feit dat mensen sneller in slaap vallen, geraakten de proefpersonen ook in een diepere slaap. Uit de hersenactiviteit bleek namelijk dat 25 tot 30 procent langer in de zogenoemde 'N2-slaap' (de meest intense slaapfase) vertoefde.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!