Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Groente-etende rokers grotere kans op kanker

15-04-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4328056.jpg
Mensen die veel groente en fruit eten, hebben 20 tot 25 procent minder kans op dikkedarmkanker. Dit geldt alleen niet voor rokers. Rokers die veel groente en fruit eten, lijken juist meer kans te hebben op dikkedarmkanker. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van een groot Europees onderzoek, waaraan het instituut zelf heeft meegedaan. De resultaten zijn woensdag gepresenteerd.
In het onderzoek zijn ongeveer 500.000 Europeanen ondervraagd naar hun eetgewoonten, rookgedrag en andere leefgewoonten. De onderzochte Europeanen werden zo'n 8,5 jaar gevolgd. Het bleek dat mensen die 600 gram of meer groente en fruit per dag aten, 20 tot 25 procent minder kans hadden op dikkedarmkanker dan mensen die 220 gram of minder groente en fruit aten.
Dit werd alleen gezien bij niet-rokers. Rokende mensen blijken volgens het onderzoek juist een verhoogde kans te hebben op dikkedarmkanker. Bescherming tegen dikkedarmkanker lijkt volgens het onderzoek af te hangen van het rookgedrag van mensen.
Ondanks het dit grote onderzoek, zal er meer onderzoek gedaan moeten worden om de conclusies te ondersteunen.
In Nederland worden jaarlijks zo'n 11.000 nieuwe gevallen van dikkedarmkanker vastgesteld. Na borstkanker is dikkedarmkanker de tweede meest voorkomende kankervorm in Nederland. In 40 procent van de gevallen zou dikkedarmkanker te voorkomen zijn door een gezonder voedingspatroon, voldoende lichaamsbeweging en een gezond lichaamsgewicht.
Bron: Rivm.nl, ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!