Kassa

BKR-registratie: Wat is het en hoe kom je ervan af?

20-05-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2248 keer bekeken
  •  
geld_briefjes_930x520

Een registratie bij het BKR, je hoort het steeds vaker voorbijkomen en steeds meer mensen krijgen ermee te maken. Maar wat is het precies? Je kunt als consument al vrij snel geregistreerd worden bij het BKR-bureau in Tiel. Als je bijvoorbeeld een creditcard hebt, een bestelling doet bij een postorderbedrijf of als je een lening afsluit. Tegenwoordig kan het zelfs al na het afsluiten van een mobiel abonnement. Wat is BKR nou precies? Hoe controleer je of je geregistreerd staat? Wat zijn de gevolgen van een negatieve BKR-registratie? En hoe kom je hier vanaf? Kassa legt het je uit!

Een BKR-registratie is een ander woord voor kredietregistratie. Het is wettelijk verplicht voor kredietverstrekkers om elke lening aan te melden bij het BKR. En bijna iedereen koopt weleens iets op krediet of leent geld, daarom is de kans op een registratie best groot. BKR maakt als het ware een overzicht van jouw leningen. Kredietverstrekkers kunnen dan bepalen of het wel verstandig is om jou een nieuwe lening te geven. 

Wanneer word ik geregistreerd? Positief of negatief

Het BKR maakt gebruik van positieve en negatieve registraties. Het verschil leggen we uit. Bij positief gaat het puur en alleen om een vaststelling dat je een bepaald bedrag hebt geleend en wanneer deze kredietovereenkomst is gesloten.

 Je kan een positieve BKR-registratie krijgen als je:

  • Een abonnement hebt met mobiele telefoon met een waarde hoger dan 250 euro
  • In het bezit bent van een creditcard
  • Op je betaalrekening rood kunt staan
  • Een doorlopend krediet of persoonlijke lening hebt
  • Uitgestelde betaling gebruikt
  • Private lease gebruikt

Bij een positieve BKR-registratie is er niet zo veel aan de hand, hier zal je over het algemeen niet veel van merken. Wel kijkt een hypotheekverstrekker bij een positieve registratie naar het bedrag dat je per maand moet aflossen. Dit kunnen ze dan meenemen in je hypotheekaanvraag. Het gevolg hiervan kan zijn dat je een minder hoge hypotheek kunt krijgen. Als je een betalingsachterstand oploopt, kan jouw positieve registratie worden omgezet in een negatieve registratie.

Negatieve BKR-registratie

Als er een BKR-code wordt geplaatst bij je registratie, heb je een negatieve BKR-registratie. Dit kan veel hinder opleveren. Bijzonderheden worden geregistreerd, als er sprake is van één of meerdere bijzonderheden kun je een negatieve BKR-registratie krijgen. Hier kom je niet zomaar vanaf en deze negatieve registratie blijft tot vijf jaar na aflossing van het krediet staan. Voorbeelden van bijzonderheden voor een negatieve registratie zijn: 

  • Er is een betalingsachterstand geweest van 2 maanden of langer
  • De betalingsachterstand is ingelopen
  • De kredietnemer is onbereikbaar
  • De vordering is geheel opeisbaar gesteld
  • De vordering is intern afgeboekt of er is finale kwijting verleend
  • Er is, nadat er een achterstand in de betalingen is afgelopen, een aflossings- of schuldregeling getroffen
  • Er is een schriftelijke preventieve betaalregeling ter zake van een hypothecaire kredietovereenkomst van tenminste vier maanden overeengekomen

Elke bijzonderheid heeft ook een code. De bijzonderheden in het lijstje hierboven die bijvoorbeeld gaan om achterstandsmeldingen hebben de codering A. Als je je lening hebt hersteld, krijg je de H-codering (herstel). Deze verdwijnt dus na vijf jaar. 

Hoe weet ik of ik geregistreerd ben?

Sinds een jaar is het controleren van een registratie zonder kosten. Voorheen moest hier 4,95 voor worden betaald. Je kunt online inzage in jouw kredietoverzicht krijgen via een aantal stappen, via  deze pagina  op de site van het BKR. Houd je bankpas paraat, deze heb je nodig om je identiteit te controleren.

Hoe kom ik af van mijn BKR-registratie?

Het kan natuurlijk heel goed zijn dat je het niet eens bent met je BKR-registratie. Je kunt dit dan ook aanvechten. Neem allereerst contact op met de kredietverstrekker die jouw BKR heeft geregistreerd voor je iets gaat aanvechten. 

Kom je er niet uit? Neem dan contact op met de Geschillencommissie BKR. Je leest er meer over in deze brochure. 

Als een negatieve registratie terecht is, dan blijft die geregistreerd staan. De bron aanpakken, door de kredietachterstand in te lopen, kun je uiteraard wel doen als dit binnen je mogelijkheden ligt.

Pas op voor tussenpartijen

Er zijn partijen die helpen (of zeggen dat ze helpen) met het verwijderen van een BKR-registratie. Dit kan helpen. Maar pas op, ook dit kost vaak geld en het is geen garantie dat je registratie verwijderd wordt. In 2017 pakte BKR bepaalde bedrijven aan die zeiden te helpen met verwijderen van je BKR-registratie. 

Bron: BKR.nl, dynamietnederland.nl en Nibud

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

harma1312
harma131220 mei 2019 - 15:52

In 2005 ging onze VOF winkel failliet, na een herseninfarct bij mijn man. Wij kwamen in de WSNP. 4 jaar later ging alles goed en konden wij onze gehuurde woning kopen voor 95.000. Helaas. Wij wisten niet dat wij de hoogste notering bij BKR hadden. Dit kwam bij toenmalig Fortis weg. Wij wisten van niets, hebben ook nooit bericht gehad. Ik heb veel briefwisseling met Fortis gehad, die niet eens wilde vertellen waar het om ging.  In onze winkel hadden wij nl een koffieautomaat geleast bij Fortis via Café Bar. Wat had Fortis nou gedaan, na het faillissement op 1-2-2005 hebben ze ons in juni 2005 gemeld bij BKR. Waarom? Omdat wij het leascontract hadden verbroken! Tja het bedrijf bestond niet meer en de automaat was inmiddels teruggeleverd. WIj voelden ons misbruikt door Fortis.  Hoe bedenk je het. Na het faillissement mochten ze sowieso niet meer claimen omdat wij in de WSNP terecht waren gekomen en Fortis op de lijst had kunnen staan. Stonden ze niet. Dus de bank en belastingdienst hadden de eerste rechten.  Het is een goede zaak dat je nu zelf bij BKR kunt kijken hoe je er voor staat.  Een ex-ondernemer detailhandel 

1 Reactie
tijger1
tijger121 mei 2019 - 9:57

U stond door die WSNP al geregistreerd bij het BKR en die aantekening blijft vijf jaar staan tot na de schone lei verklaring.

matseat
matseat20 mei 2019 - 13:30

minder lenen en poffen kom je er ook vanaf,straks weer huilie huilie,als de rente weer stijgt verzuipt half nederland,slaap lekker allemaal.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!