Kassa

Beginnen met een duurzaam huis bouwen? Dat doe je zo!

29-08-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
965 keer bekeken
  •  
duurzaam bouwen stappenplan 930

Wat moet je weten als je een duurzame nieuwbouwwoning bouwt? Kassa spreekt met een hoogleraar om antwoord te geven op belangrijke vragen en deelt een stappenplan voor consumenten.

Duurzaam bouwen: stappenplan voor consumenten

1. Win allereerst informatie in

In de nieuwbouw zijn de mogelijkheden voor duurzaam bouwen oneindig. Het gaat om het gebruik van energie, water en materiaal. Op elk gebied kan wel een duurzame keus gemaakt worden. En juist daarom gaat het maken van die keuzes zo moeizaam. Maar vergis je niet: een goed begin is het halve werk, dus lees je in en win informatie in.

Er is veel te lezen over duurzaam bouwen, bijvoorbeeld op de sites van Milieu Centraal of van het ministerie. Verder wijst Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability aan de TU Delft, op adviesbureaus of gemeentelijke loketten voor het inwinnen van informatie.

2. Denk in de ontwerpfase na over oriëntatie, locatie en indeling

Naast dat je je goed dient in te lezen, moet je ook goed nadenken over de oriëntatie, indeling en locatie van het huis. Ook Van den Dobbelsteen geeft dit aan. “In Nederland delen we eigenlijk het huis vrij standaard in”, legt hij uit: de voordeur, keuken en woonkamer zitten op de begane grond. Met betrekking tot energie is het echter niet slim om de slaapkamer boven en keuken en woonkamer beneden te plaatsen, omdat warmte opstijgt. Dus het zou beter zijn boven te wonen en beneden te slapen. Daarbij slaap je natuurlijk het liefst aan een koele gevel, dus op de noord- of oostkant. Met de hoge temperaturen van nu is dit een slimme zet. Dit zijn allemaal elementen waar je in je ontwerp rekening mee dient te houden. Dat is zowel voor de energie als het comfort in huis verstandig.

De tip van Van den Dobbelsteen is om een adviseur of architect in te schakelen met verstand van duurzaam bouwen om te helpen bij het ontwerp. De meeste mensen overwegen vaak niet om iemand te betalen voor advies, maar betalen vaak wel een installateur. Toch kan het uiteindelijk in de portemonnee schelen als je een slim ontwerp hebt.

3. Check of je gebruik kunt maken van subsidies

Voor enkele duurzame initiatieven worden woningbouwers beloond. Denk bijvoorbeeld aan subsidies voor zonne-energie, windenergie, opvang van regenwater of op (hybride) warmtepompen. Welke subsidies er zijn, verschilt per gemeente. Ook speelt het mee of het gaat om duurzaam bouwen vanuit een woningeigenaar, een vereniging van eigenaren of een woningcorporatie. Wil je een subsidie aanvragen? Kijk dan van welke subsidie jij gebruik kan maken . We lichten hieronder twee belangrijke subsidies uit die op landelijk niveau gelden.

4. Sluit (indien nodig) een duurzame lening af

Bouwen is duur. En duurzaam bouwen is misschien nog wel een tikje duurder. Dat feitje was je vast al bekend. Toch hoeft duurzaam bouwen niet altijd per se duur te zijn, als je het langetermijnperspectief voor ogen hebt. Hoogleraar Van den Dobbelsteen wijst de consument erop niet alleen na te denken over het geld dat in de bouw van een nieuwbouwhuis of de renovatie van een bestaande woning wordt gestopt, maar ook over de winst die je er uiteindelijk mee behaalt. Nu wordt er vooral nagedacht over wat het kost om iets te bouwen. “De effecten op langere termijn worden nauwelijks bekeken,” aldus Van den Dobbelsteen, “terwijl een energieneutrale woning – die wel iets meer kost om te bouwen – zichzelf doorgaans binnen zeven tot tien jaar terugverdient. En vanaf dat moment is het alleen maar winst. Dus je zou zelfs kunnen zeggen dat duurzaam bouwen goedkoper is.” Daarentegen wordt een niet-duurzame woning op den duur alleen maar ongunstiger, zowel in de verkoopwaarde als in het energie- en waterverbruik.

Om de beginfase van de bouw wel te kunnen betalen, is het slim om naast die subsidie ook een duurzame lening af te sluiten. Daar bieden banken en andere financiers verschillende varianten van aan. Met een groene lening kun je tegen een gunstige rente bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen doorvoeren.

5. Denk na over de verwarmingsmethode

Als je duurzaam wilt bouwen, dien je ook na te denken over de verwarming en koeling in huis. Hoogleraar Van den Dobbelsteen denkt dat de warmtepomp hiervoor de standaard gaat worden. Overweeg jij een warmtepomp te nemen? Dan moet je kiezen uit luchtwarmtepompen, bodemwarmtepompen en oppervlaktewaterwarmtepompen. Van den Dobbelsteen is een voorstander van bodemwarmtepompen, vanwege het hoge rendement en de minimale verstoring van de omgeving. Dit is helaas wel de duurste optie.

De luchtwarmtepomp raadt de hoogleraar af vanwege de geluidsproductie en het lagere rendement: “Als het buiten vriest en je moet van die vrieskou vijftig à zestig graden maken, heeft de warmtepomp veel elektriciteit nodig. Op het moment dat je dat met de bodem doet – de bodem in Nederland heeft vrij stabiel een temperatuur van rond elf graden – heb je ’s winters al voorverwarming. Dat scheelt veel stroom. Het probleem van een luchtwarmtepomp is dat als je ’s zomers als wilt koelen met buitenlucht, dat dit niet veel anders is dan wat een airconditioner doet: binnen koel je de lucht en buiten blaas je de warmte uit. Wat je dan krijgt, is dat je de stad aan het opwarmen bent, terwijl je de woning aan het koelen bent. Dat kunnen we in Nederland in compacte steden beter niet hebben.”

Naast via lucht of aarde een huis verwarmen, kan dat ook via oppervlaktewater. “Je kan ’s zomers ook warmte onttrekken aan oppervlaktewater, waardoor de temperatuur daalt en waterkwaliteit verbetert. En dan sla je warmte op voor de winter of gebruik je die voor de warmwatervoorziening. Met oppervlaktewater kan je eigenlijk het hele jaar door warmte onttrekken,” legt Van den Dobbelsteen uit. Hierdoor wordt ’s winters het water kouder, waardoor het eerder bevriest. Dus neemt dan ook de kans op schaatsen toe.

Bron: EnergieSubsidiewijzer, Milieu Centraal.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

JohanS
JohanS8 mrt. 2020 - 17:01

Wij hebben een lucht/water warmtepomp binnenshuis. Het systeem is trillingsvrij opgehangen in een afgesloten ruimte. Voldoet goed en geen last van het geluid! Deze warmtepomp wordt gebruikt in combinatie met een zeer-lage-temperatuur vloerverwarming voor maximaal rendement. Koelen in de zomer kan, maar is vanwege goede isolatie en voldoende massa niet aan de orde.

krezie
krezie31 aug. 2019 - 9:19

De zin "Als het buiten vriest en je moet van die vrieskou vijftig à zestig graden maken, heeft de warmtepomp veel elektriciteit nodig" is de grootste ONZIN! In mijn, matig geïsoleerde, woning heb ik maar een graad of 32 nodig als het flink vriest.En dit met een lucht/water Warmtepomp. Als je duurzaame bouw nastreeft, dan zorg je als eerste dat de isolatie en kier dichtheid optimaal is, dan heb je absoluut niet zo'n hoge temperatuur nodig. Weer een ongelooflijk onzin word hier dus beweerdVreemd dat kassa dit hier zo neer durft te zetten... :-/

frisiantje
frisiantje30 aug. 2019 - 15:58

"In dat geval kun je ook subsidie krijgen voor een paar extra energiebesparende maatregelen, zoals een slimme thermostaat"  Wow, die onzin blijft men er ook maar bij de mensen in te rammen. Ook een "domme" digitale meter is energiebesparend.

Wildfan
Wildfan30 aug. 2019 - 12:07

Gewoon doorgaan met het onttrekken van warmte aan bodem, buitenlucht en oppervlaktewater, dan koelt Nederland vanzelf af.. Wie denkt dat je na een middagje schaatsen thuis je auto aan de stekker kunt zetten,, alle lampen aan kan doen,  je foon aan de lader zetten, elektrisch een pan erwtensoep maken en  lekker je verwarming wat hoger zetten, die komt van een koude kermis thuis, want zonder gas zal het elektriciteitsnet bezwijken aan een infarct. De aardkorst poreus maken terwijl de kern van de aarde uit lava bestaat , daar is vast ook heel goed over nagedacht. Slaap lekker verder.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!