Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

AOW-rekening: 800 euro per werknemer

24 sep 2009
  •  
leestijd 2 minuten
2400292.jpg
FNV Bondgenoten zal 800 euro per jaar per werknemer eisen van werkgevers die de plannen steunen om de AOW- en de pensioenleeftijd te verhogen naar 67 jaar. Dat geld wordt gestort in een fonds waaruit het AOW-gat betaald kan worden.
Dat stelt voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten donderdag in een blog op de site van de vakbond. Hij haalt stevig uit naar de werkgevers in de Sociaal-Economische Raad. Hij verwijt hen dat zij de afspraak om in de SER te werken aan een alternatief voor de plannen van het kabinet de AOW-leeftijd geleidelijk te verhogen naar 67 jaar, niet nakomen. ,,Ze zijn met geen enkel alternatief gekomen. Sterker, nu 1 oktober nadert, roepen zij ijskoud dat de AOW naar 67 moet.''. De SER heeft tot 1 oktober de tijd om met alternatieven te komen.
Boos maakt Van der Kolk zich ook over uitlatingen van werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes die tegelijk met de AOW ook de leeftijd voor het aanvullend pensioen naar 67 wil brengen. Daar komt volgens Van der Kolk de aap uit de mouw. Dat levert de werkgevers een besparing op, en daar is het hen om te doen, daarom willen zij ook de AOW-leeftijd optrekken.
De werkgevers hebben de stekker uit het sociaal akkoord getrokken, aldus Van der Kolk. In dat akkoord maakten werkgevers, vakbeweging en het kabinet dit voorjaar afspraken over onder meer een gematigde loonontwikkeling. Ook werd toen afgesproken dat de SER tot 1 oktober de tijd had om met alternatieven te komen voor de verhoging van de AOW-leeftijd. Het overleg daarover zit muurvast. De werkgevers en vakcentrale FNV leggen de schuld daarvoor bij elkaar.
De werkgevers krijgen van Van der Kolk de rekening gepresenteerd ,,van het AOW-gat dat ze zelf slaan''. ,,Dit heeft zeker invloed op het vaststellen van onze looneis later dit jaar.'' De bond wil al op korte termijn peilen wat werkgevers en werkgeversorganisaties vinden van de plannen van werkgeverskoepel VNO-NCW van Wientjes. ANP

Meer over:

diginieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar