Alleen 'goede' champignons bij AH
24-01-2013
• leestijd 1 minuten
Albert Heijn verkoopt alleen champignons die onder goede arbeidsomstandigheden geproduceerd zijn. Directeur Sander van der Laan van het supermarktconcern heeft dat woensdag laten weten in een gesprek met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.
Eén lijn
Volgens de woordvoerder van Asscher zitten de minister en AH nu op één lijn. Ze zijn het erover eens dat alle partijen die betrokken zijn bij de champignonteelt een gedeelde verantwoordelijkheid hebben dat de regels voor arbeidsomstandigheden in acht worden genomen. De overheid moet daarbij toezien op de wetshandhaving.
Kritiek Albert Heijn
In december had Asscher scherpe kritiek op Albert Heijn. Hij noemde het ,,onbegrijpelijk'' dat AH niet wilde meewerken aan een keurmerk dat wantoestanden in de champignonteelt moet voorkomen. Aanleiding voor zijn uitspraken was een uitzending van het KRO-programma Keuringsdienst van Waarde, waaruit bleek dat vooral Oost-Europese werknemers worden uitgebuit.
Geen logo
AH zei meteen al dat het bedrijf alleen champignons afneemt bij telers met het keurmerk voor eerlijk gekweekte champignons. ,,Maar het is prettig dat we nu in een goed persoonlijk gesprek alle misverstanden uit de wereld hebben geholpen'', zegt een woordvoerster. Zij wijst erop dat AH er bewust voor kiest om champignons in de schappen niet te voorzien van het zogenoemde Fair Produce-logo. ,,Dat keurmerk zegt alleen maar dat de champignons volgens de regels zijn geproduceerd. Dat heeft volgens ons weinig toegevoegde waarde voor de klant. Wij willen niet dat er te veel logo's op onze producten staan'', aldus de zegsvrouw. ANP