Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

AFM waarschuwt voor strengere hypotheekregels

16-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hypotheek 930 520
Huizenzoekers moeten er rekening mee houden dat voor hypotheken met ingang van volgend jaar niet meer geleend mag worden dan de waarde van de woning. Ook veranderen de inkomensnormen. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Overkreditering
De toezichthouder wijst erop dat de aanscherpte regels ook gelden voor diegenen die in 2017 een hypotheekaanvraag doen en pas in 2018 een definitief aanbod ontvangen. De normen zijn bedoeld om huizenbezitters te beschermen tegen overkreditering.
Stapsgewijs zakken
Dit jaar kan nog 101 procent van de marktwaarde van een huis worden geleend. De regering besloot al een aantal jaar geleden dat deze zogeheten leennorm stapsgewijs zakt naar 100 procent. Daar blijft het voorlopig bij. In het nieuwe regeerakkoord is geen verdere verlaging opgenomen.
90 procent max
De Nederlandsche Bank (DNB) blijft er niettemin op aandringen om mensen uiteindelijk niet meer dan 90 procent te kunnen laten lenen. Hoge hypotheekschulden maken huishoudens kwetsbaar, vindt DNB. Daarbij zorgen hoge hypotheeklasten ervoor dat mensen minder andere dingen gaan kopen en dat is slecht voor de economie. ANP

Meer over:

huis, kopen, afm, hypotheek
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!