Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

ABP: fout in communicatie naar deelnemers met vroegpensioen

1 feb 2020
  •  
leestijd 2 minuten
abp vroegpensioen 1127
Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) gaat zo’n 32.000 deelnemers met vroegpensioen een nieuwe brief sturen over de gevolgen van het vorig jaar bereikte Pensioenakkoord. Dat meldt Kassa. Het ABP erkent dat de deelnemers in een eind vorig jaar verstuurde brief een duidelijke keuze hadden moeten hebben bij het eerder ingaan van het reguliere pensioen en daarmee ook eerder beëindigen van het vroegpensioen. Voor sommige deelnemers kan het eerder stoppen van het vroegpensioen op korte termijn grote financiële consequenties hebben. 
Bij vroegpensioen hebben deelnemers afspraken gemaakt om nog voor het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd te kunnen stoppen met werken. Bij die afspraken kan ook een deel van de opgespaarde pensioengelden naar voren worden gehaald, zodat deze vroeg-gepensioneerden nu wat meer te besteden hebben en op latere leeftijd wat minder. Door het vorig jaar bereikte Pensioenakkoord wordt voor deze groep zestigers de AOW-leeftijd eerder bereikt. Het ABP koos ervoor om bij deze groep ook het vroegpensioen eerder te beëindigen en het reguliere pensioen te laten beginnen. Het betekent dat bij deelnemers die hadden gekozen voor een duidelijk hogere uitkering bij vroegpensioen, deze ook eerder wordt beëindigd. Tot ongenoegen van sommige deelnemers.
Het ABP stelt nu dat de individuele deelnemers daarbij een duidelijker keuze hadden moeten hebben om het vroegpensioen volgens eerdere afspraken te laten doorlopen tot de oorspronkelijk afgesproken datum.
Bestuursvoorzitter van het ABP, Corien Wortmann-Kool stelt dat het ABP rekening wilde houden met mogelijk negatieve fiscale gevolgen (zoals huur- en zorgtoeslag) voor vroeg-gepensioneerden van het eerder bereiken van de AOW-leeftijd. Daarom werd besloten het vroegpensioen eerder te beëindigen. Dat deelnemers ervoor zouden kunnen kiezen om dat niet te willen, werd daarbij niet duidelijk gemaakt. Er is hierbij niet duidelijk gecommuniceerd, stelt Wortmann-Kool in een interview met Kassa.
Wij willen meedenken met die deelnemers die gebruik hebben gemaakt van de regeling om eerder met pensioen te gaan (…) Maar we zijn daarin doorgeschoten. Het ontslaat ons niet van de plicht om alle mensen die het betreft wel expliciet een keuzemogelijkheid te bieden en dat hebben we nagelaten, helaas. (…) Wij willen de lat heel hoog leggen als het gaat om persoonlijke en begrijpelijke communicatie. Dat vergt een enorme verandering in onze uitvoeringsorganisatie en dat gaat helaas nog niet altijd goed. En daarom zijn we ook zo open dat het niet goed is gegaan, want het is niet volgens onze standaarden. En alle deelnemers die dit betreft krijgen daar zelf ook nog een brief over, omdat we dit wel graag recht willen zetten.”
Je ziet het in Kassa: zaterdag 1 februari 2020 bij BNNVARA op NPO 1 om 19.05.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!