Aanpassing in kip roept vogelgriep halt toe
14-01-2011
• leestijd 2 minuten
Wetenschappers zijn er in geslaagd om de genen van kippen dusdanig te modificeren dat ze het vogelgriepvirus niet meer kunnen overdragen. Dat blijkt uit een onderzoek dat het wetenschapsblad Science donderdag heeft gepubliceerd.
Vogelgriep, ook wel H5N1, is een besmettelijk virus dat doorgaans alleen vat heeft op gevogelte. Maar soms zijn ook mensen gevoelig en kan het virus dodelijke gevolgen hebben.
Besmette kippen zijn in staat het H5N1-virus over te dragen op elkaar, maar ook op mensen. Door de wetenschappelijke vondst zijn de gemanipuleerde kippen nog wel vatbaar voor het virus, maar kunnen ze het niet meer doorgeven.
,,Door te voorkomen dat kippen het virus onderling doorgeven, lopen mensen minder kans het virus op te lopen en heeft het virus bovendien minder economische impact'', aldus onderzoeker Laurence Tiley van de Universiteit van Cambridge.
De wetenschappers kwamen tot hun resultaat door een nieuw gen in te brengen bij kippen. Dat gen produceert een 'fopmolecuul' dat op zijn beurt een component van het vogelgriepvirus imiteert. Daardoor ziet het virus het fopmolecuul aan voor het viraal erfelijk materiaal en wordt de celdeling van het virus verstoord. Toen de wetenschappers de gemodificeerde kippen besmetten met het vogelgriepvirus werden de kippen wel ziek, maar droegen ze het virus niet over aan andere kippen
Hoewel het onderzoek nog in de kinderschoenen staat, is het volgens Tiley een belangrijke stap in de richting van resistentie voor het griepvirus onder kippen.
In 1997 werd in Hongkong de eerste mens ontdekt die was besmet met het virus. Sindsdien zijn er geregeld grootschalige uitbraken van vogelgriep. ANP