Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Aangetekend Bellen legt afspraak vast

11-02-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2406263.jpg
Aangetekend Bellen is een nieuwe dienst, waarbij telefoongesprekken online worden opgeslagen om te dienen als juridisch bewijs dat er een mondelinge overeenkomst is gemaakt.
Het komt regelmatig voor dat er telefonisch een overeenkomst wordt gesloten. Deze mondelinge afspraken zijn rechtsgeldig, maar toch gebeurt het dat één van de twee partijen naderhand ontkent dat er een afspraak gemaakt is. Het is moeilijk om dan te bewijzen dat er een overeenkomst gesloten is. Dit zegt Jeroen de Wolff, accountmanager en mede-oprichter van Aangetekend Bellen.
Aangetekend Bellen wil dit gat opvullen, zodat een telefonische deal altijd hard gemaakt kan worden. Het sterke punt van de dienst vindt Wolff dat de dienst onafhankelijk is, omdat de gesprekken bij een derde partij worden opgeslagen. Deze derde partij is het digitale notariskantoor Diginotar. De opgeslagen gesprekken blijven zeven jaar opvraagbaar, wat te vergelijken is met de bewaartermijn voor aangetekende post.
Het gesprek opnemen
Aangetekend Bellen is voor zowel de consumentenmarkt als voor de zakelijke markt te gebruiken. Door met een 0900-nummer te bellen, kan de gebruiker aangetekend bellen. Met het nummer wordt de gebruiker doorverbonden en moet hij of zij aangeven dat het gesprek opgenomen moet worden. Beide partijen krijgen een automatische boodschap te horen waarin aangegeven wordt dat het gesprek wordt opgenomen. Op deze manier kan de ontvanger nog beslissen geen opname te willen, door de verbinding te verbreken. Bij een verbroken verbinding wordt het gesprek wel gelogd, omdat dit ook een juridische betekenis kan hebben, aldus De Wolff.
Aangetekend Bellen kost tachtig cent per minuut. De kosten voor het gebruik van een mobiele telefoon komen hier nog bij. Om het gesprek af te luisteren moet er nogmaals tachtig cent per minuut extra worden betaald. Na een opgenomen telefoongesprek krijgen beide partijen een sms, waarin een inlogcode staat. Beide partijen kunnen op de website het telefoongesprek terugluisteren. Ook naar een vaste telefoon wordt een sms gestuurd. De meeste vaste telefoons spreken het berichtje uit, aldus De Wolff. Een betere dienst voor vaste telefoons is in de maak.
Een voordeel van de dienst is volgens De Wolff dat beide partijen op de hoogte zijn van het opgenomen gesprek. Bij het zelf opnemen van een gesprek komt het voor dat één van de twee partijen niet weet dat het gesprek wordt opgenomen. Het opgenomen gesprek is dan niet rechtsgeldig. Zo zegt De Wolff.
Hoogleraar Giessen, gespecialiseerd in procesrecht aan de Universiteit Utrecht, is het niet helemaal eens met De Wolff. Volgens Giessen kunnen eigen opnames bij civiele procedures wel degelijk dienen als bewijs, omdat van geval tot geval wordt gekeken. De 'stiekeme' opnames worden hier niet automatisch uitgesloten als bewijs.
Bron: Webwereld.nl
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor