Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Iedere zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Aandacht voor kwetsbare ouder en anticonceptie

12 sep 2018
  •  
leestijd 2 minuten
pasgeboren baby 930x520
Het kabinet maakt meer geld vrij voor kwetsbare ouders en voor een nieuwe aanpak om onbedoelde zwangerschappen te voorkomen. In totaal gaat het 94 miljoen euro.
Ouders die de zorg voor hun kind moeilijk aankunnen, moeten voortaan al voor de bevalling worden begeleid. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wil voorkomen dat kinderen een valse start maken. Samen met gemeenten maakt hij 41 miljoen euro vrij om jonge ouders te begeleiden. Zijn collega staatssecretaris Paul Blokhuis investeert 53 miljoen voor de aanpak van onbedoelde (tiener)zwangerschappen.

Slechte start

De Jonge wijst erop dat ,,de eerste duizend dagen van een kind cruciaal zijn voor een goede ontwikkeling''. Maar 14 procent van de Nederlandse kinderen raakt meteen achterop, doordat ze bijvoorbeeld te vroeg of te licht ter wereld komen. Dieperliggende oorzaken daarvan zijn vaak psychische problemen van de ouders, armoede en schulden. Wie in een achterstandswijk geboren wordt, loop meer kans dan andere kinderen de eerste verjaardag niet te halen. Kinderen maken een slechte start ook niet zomaar goed en zijn ook later vaak nog minder gezond.

Betere voorlichting

Overal in het land moeten de verloskundige, de kraamzorg, wijkteams en het consultatiebureau daarom beter gaan samenwerken. Ook de voorlichting over anticonceptie en een gezonde zwangerschap moet beter. Zo wil De Jonge dat alle gemeenten de kunst afkijken in Tilburg, waar hulpverleners dakloze, verstandelijk beperkte en verslaafde vrouwen bijstaan bij hun beslissingen over seks en het al dan niet voorkomen van een zwangerschap.

Ongewenste zwangerschap

Staatssecretaris Blokhuis start daarnaast een landelijke campagne over gezond seksueel gedrag en anticonceptie. Ook komt daarvoor meer aandacht op scholen en wordt meer onderzoek gedaan naar de beste methode om onbedoelde zwangerschappen te voorkomen. Voor die aanpak wordt samengewerkt met scholen, gemeenten, huisartsen, abortusklinieken en hulp- en kennisinstellingen. ,,We gaan ervoor zorgen dat bijvoorbeeld jonge mensen, migranten en laagopgeleiden beter de weg weten te vinden weten naar goede informatie over anticonceptie'', zegt Blokhuis. ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Sfeerbeeld BNNVARA programma's