Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zweedse justitie staakt onderzoek naar Julian Assange

  •  
19-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
22175401186_b32c150c8c_k

© cc-foto: Ministerio de Cultura de la Nación

Het Zweedse Openbaar Ministerie heeft besloten het onderzoek naar Wikileaks-oprichter Julian Assange te staken. Zweden vaardigde in 2010 een arrestatiebevel tegen hem uit. Hij werd verdacht van verkrachting nadat twee vrouwen bij de politie geklaagd hadden dat hij tegen hun wens in geen condoom had gebruikt toen ze seks met hem hadden.
Assange vluchtte in 2012 de ambassade van Ecuador in toen duidelijk werd dat het Verenigd Koninkrijk hem wilde uitleveren. De WikiLeaks-oprichter was er van overtuigd dat hij door Zweden uitgeleverd zou worden aan de Verenigde Staten. Sinds die tijd zat hij de facto opgesloten in een kleine kamer in de ambassade.
De beslissing van de Zweedse justitie valt samen met de vrijlating van Chelsea Manning, die WikiLeaks de geheime informatie over Amerikaanse oorlogsmisdaden Irak had toegespeeld evenals tienduizenden diplomatieke berichten. Manning werd gepakt en heeft daarvoor zeven jaar gevangen gezeten.
cc-foto: Ministerio de Cultura de la Nación

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.